Francezii sunt furioși după noul pact anunțat de SUA: "Biden a luat o decizie 'brutală' în stilul lui Trump. Ne-au înjunghiat pe la spate!"

Postat la: 16.09.2021 - 11:21

Franța a deplâns joi că Australia a înjunghiat-o pe la spate și că Joe Biden a luat o decizie" brutală", în stilul lui Trump, când a anunțat acordul strategic dintre Washington, Canberra și Londra ce a dus la ruperea contractului prin care Australia cumpăra submarine franceze.

"Este o adevărată înjunghiere pe la spate", a spus șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, la France Info. "Această decizie unilaterală, brutală, imprevizibilă, seamănă mult cu ceea ce făcea domnul Trump. A fost ruptă încrederea reciprocă și sunt extrem de furios", a adăugat ministrul francez de externe. Franța va încerca să se asigure că efectul financiar negativ asupra Grupului Naval după anularea contractului pentru submarine cu Australia este limitat, a spus un reprezentant al forțelor armate franceze, Florence Parly, care nu a exclus varianta solicitării de despăgubiri din partea Australiei.

Ministrul apărării din Marea Britanie, a declarat însă că noul pact privind submarinele cu Statele Unite și Australia nu înseamnă o diferență strategică între Regatul Unit și Franța, adăugând că înțelege, totuși, dezamăgirea Parisului după pierderea contractului. Noul parteneriat pune capăt acordului din 2016 dintre Australia și constructorul francez Naval Group pentru o nouă flotă de submarine, în valoare de 40 de miliarde de dolari.

Secretarul britanic al apărării, BEn Wallace, a declarat la BBC că a vorbit cu omologul său francez, adăugând că "Nu este vorba de o diferență strategică între Marea Britanie și Franța. Înțeleg dezamăgirea Franței privind contractul său industrial". SUA, care caută să îşi consolideze o alianță contra Chinei, au anunţat miercuri un amplu parteneriat cu Australia şi Regatul Unit un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară Canberrei. Această decizie a torpilat uriaşul acord încheiat de Australia cu Franţa pentru livrarea de submarine, provocând mânia autorităților de la Paris.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu