"Gargară" UE cu ajutorul pentru Ucraina: Împrumut de 1,5 miliarde de euro, pus sub semnul întrebării (Bloomberg)

Postat la: 08.07.2022 - 11:53

Birocrația UE pare să blocheze un împrumut de 1,5 miliarde de euro pentru Ucraina. Oficialii europeni afirmă că predomină prudența în ceea ce privește nevoile urgente ale Ucrainei. Se ridică problema fiabilității financiare, în timp ce Ucraina se confruntă cu creșterea costurilor.

Comisia Europeană blochează un împrumut de 1,5 miliarde de euro pentru Ucraina, deoarece prevalează prudența față de nevoile urgente ale țării, potrivit Bloomberg, care face referire la doi oficiali ai Comisiei Europene, relatează Ukrinform.

Banca Europeană de Investiții, brațul de creditare al UE, a oferit împrumutul Kievului pentru a sprijini națiunea devastată de război, care se confruntă cu costuri de război tot mai mari și cu prăbușirea veniturilor. Comisia garantează împrumuturile BEI pentru operațiunile din afara UE.

Însă, în acest caz, Comisia dorește ca provizioanele să ajungă la 70% din total, așa cum a făcut în cazul unei propuneri anterioare de 1 miliard de euro pentru Ucraina, au declarat oficialii. Comisia face această cerere în cazul în care țara nu poate rambursa fondurile pe piețe, au spus aceștia.

Un oficial al Comisiei a declarat că UE trebuie să se asigure că poate absorbi pierderile în cazul unui default al Ucrainei. Comisia caută soluții alternative, care să se bazeze pe statele membre ale UE sau pe BEI pentru a împărți o parte din riscurile suplimentare asociate acestor împrumuturi, a adăugat oficialul.

După cum Ukrinform a raportat anterior, UE a aprobat un pachet de asistență macrofinanciară pentru Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro, anunțat de Comisia Europeană la 18 mai și adoptat de Consiliul European la 24 iunie.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu