Haos total declanșat de SUA, pe burse - Cea mai mare prăbușire a acțiunilor băncilor din Europa, din ultimul an
Postat la: 10.03.2023 - 15:15
Cele mai mari bănci din lume au fost lovite la bursă vineri, în condițiile în care problemele la un creditor regional din SUA au stârnit îngrijorări cu privire la întregul sector. Cele mai mari patru bănci americane au pierdut joi o valoare de piață de 52 de miliarde de dolari, după ce acțiunile SVB Financial, un creditor important pentru industria tehnologică, s-au prăbușit cu 60%, relatează AFP.
Deutsche Bank a fost printre cei mai mari perdanți vineri, acțiunile sale scăzând cu aproape 10 procente după deschiderea bursei de la Frankfurt, recuperând ceva mai târziu pentru a se tranzacționa cu aproximativ șapte procente mai puțin. La Londra, Barclays, Lloyds și NatWest au pierdut până la cinci procente înainte de a reduce unele pierderi.
Societe Generale din Franța a scăzut cu peste cinci procente, în timp ce BNP Paribas a scăzut cu peste trei procente. UBS și Credit Suisse din Elveția s-au scufundat cu peste patru procente. Mitsubishi UFJ Financial Group, listată la Tokyo, a cedat peste șase procente, în timp ce HSBC a pierdut aproximativ trei procente la Hong Kong, la fel ca și National Australia Bank la Sydney.
SVB Financial a speriat piețele după ce a anunțat o ofertă de acțiuni și descărcarea de titluri de valoare pentru a strânge banii de care are mare nevoie, în condițiile în care se luptă cu scăderea depozitelor. Aceasta a dezvăluit că a pierdut 1,8 miliarde de dolari în urma vânzărilor, ceea ce a stârnit îngrijorarea că și alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare.
Directorul general al SVB, Greg Becker, a încercat joi să liniștească clienții cu privire la „sănătatea financiară" a băncii, a relatat Wall Street Journal, citând persoane familiarizate cu acest subiect. Ziarul a precizat că Becker i-a îndemnat să nu-și retragă depozitele de la bancă și să nu răspândească teamă sau panică în legătură cu situația acesteia.
Investitorii se tem că și alte bănci s-ar putea confrunta cu pierderi similare, deoarece portofoliile lor de obligațiuni au fost afectate de creșterea ratelor dobânzilor, spun analiștii. Băncile centrale din întreaga lume au crescut ratele dobânzilor în încercarea de a domoli inflația ridicată de zeci de ani. Ratele mai mari au afectat valoarea obligațiunilor cu randamente mai mici pe care creditorii le dețineau înainte ca băncile centrale să lanseze campaniile de majorare a ratelor anul trecut. Băncile se confruntă acum cu pierderi dacă decid să vândă aceste active pentru a acoperi scăderea depozitelor.
"Teoretic, creșterea ratelor dobânzilor ar fi fost bună pentru sectorul bancar, deoarece le-ar fi sporit venitul net din dobânzi și ar fi început să facă bani din depozite, din nou", a declarat analistul băncii Swissquote, Ipek Ozkardeskaya. "Dar problema este că ratele dobânzilor au crescut prea repede", a spus ea. Într-o altă situație, gigantul bancar cripto Silvergate a anunțat că intenționează să se închidă, în condițiile în care sectorul se confruntă cu mai multe turbulențe.
Piețele bursiere erau deja pe muchie de cuțit în această săptămână după ce șeful Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a avertizat că ar putea fi necesar un ritm mai rapid de majorări pentru a combate inflația. Fed va organiza următoarea ședință de politică monetară pe 21 și 22 martie, dar piețele așteaptă cu nerăbdare datele privind locurile de muncă din SUA, care vor fi publicate vineri, pentru a afla indicii despre cum ar putea acționa bancherii centrali americani. Investitorii se tem că Fed ar putea duce economia în recesiune dacă ratele sale sunt prea mari și menținute la un nivel ridicat pentru prea mult timp.
Acțiunile celei mai mari bănci americane, JPMorgan Chase, au încheiat ziua de joi în scădere cu 5,4%. Bank of America și Wells Fargo au scăzut cu 6,2%, în timp ce Citigroup a scăzut cu 4,1%. "Nu este o exagerare să spunem că acest episod este emblematic pentru regimul de rate mai mari pentru mai mult timp în care se pare că ne aflăm la început", au declarat analiștii Deutsche Bank într-o notă. "Va trebui să vedem cum evoluează această poveste, dar întotdeauna ceva se rupe greu în timpul sau după un ciclu de majorare a Fed", au spus aceștia.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu