Inconstientul Biden duce SUA mai aproape de un conflict direct cu Rusia. Sistemele Patriot vor merge spre Ucraina în ciuda reținerilor!

Postat la: 14.12.2022 - 10:19

Administrația Statelor Unite finalizează planurile de trimitere a sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, planuri care ar putea fi anunțate chiar în această săptămână, potrivit unor oficiali americani.

Planul Pentagonului trebuie să fie aprobat de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, înainte de a fi trimis președintelui Joe Biden pentru a fi semnat, relatează CNN preluat de Rador. Ucraina a cerut SUA să trimită sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune Patriot, care este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră, în condițiile în care se află deja sub un baraj de atacuri rusești cu rachete și drone, care au distrus infrastructuri cheie din întreaga țară.

Acesta ar fi cel mai eficient sistem de arme defensive cu rază lungă de acțiune trimis în Ucraina, iar oficialii american susţin că va contribui la securizarea spațiului aerian pentru națiunile NATO din Europa de Est. Nu este clar câte lansatoare de rachete vor fi trimise, dar o baterie Patriot tipică include un set de radare care detectează și urmărește țintele, computere, echipamente de generare a energiei, o stație de control al angajamentului și până la opt lansatoare, fiecare conținând patru rachete gata de tragere.

Odată ce planurile vor fi finalizate, se așteaptă ca sistemele Patriot să fie livrate rapid în zilele următoare, iar ucrainenii vor fi instruiți să le folosească la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, în Germania, au precizat oficialii citaţi de CNN. Ucraina a cerut sistemul de luni de zile, dar provocările logistice legate de livrarea și operarea acestuia sunt imense. În ciuda acestor obstacole, "realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren" a determinat administrația SUA să ia această decizie, a declarat pentru CNN un oficial de rang înalt al administrației, menționând că barajele intense de rachete rusești continuă.

Spre deosebire de sistemele de apărare antiaeriană mai mici, bateriile de rachete Patriot au nevoie de echipaje mult mai mari, fiind nevoie de zeci de persoane pentru a le opera în mod corespunzător, iar antrenamentul pentru bateriile de rachete Patriot durează în mod normal mai multe luni. Sistemul Patriot este considerat pe scară largă drept una dintre cele mai capabile arme cu rază lungă de acțiune pentru apărarea spațiului aerian împotriva rachetelor balistice și de croazieră, precum și împotriva unor aeronave.

Anterior, SUA au trimis baterii Patriot aliaților din NATO, printre care şi în Polonia, ca o modalitate de a-și consolida apărarea, și au trimis alte sisteme de armament în Ucraina pentru a ajuta împotriva invaziei rusești. În ultimii ani, SUA au trimis rachete Patriot în Arabia Saudită și Irak pentru a contracara amenințările reprezentate de Iran și de aliaţii săi din regiune, precum și în regiunea Pacificului pentru a descuraja Coreea de Nord.

În total, mai mult de o duzină de aliați ai SUA, inclusiv Germania, Japonia și Israel, au achiziționat, de asemenea, acest sistem. În ultimele luni, SUA au trimis Ucrainei sisteme avansate de rachete defensive sol-aer cu rază medie de acțiune. Luna trecută, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pentru CNN că SUA sunt "foarte concentrate" pe furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Ucraina. "Suntem acum foarte concentrați pe sistemele de apărare aeriană și nu doar noi, ci multe alte țări", a declarat Antony Blinken pentru moderatoarea Christiane Amanpour de la CNN.

"Și lucrăm pentru a ne asigura că ucrainenii primesc aceste sisteme cât mai repede posibil, dar și cât mai eficient posibil, asigurându-ne că sunt instruiți în ce priveşte operarea lor, asigurându-ne că au capacitatea de a le întreține. Avem un proces de deliberare foarte bine pus la punct, stabilit de secretarul apărării, Lloyd Austin, la Ramstein, în Germania, unde au loc în mod regulat întâlniri pentru a ne asigura că ucrainenii primesc ceea ce au nevoie, când au nevoie", a mai spus Antony Blinken.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu