Iran-Rusia: spre extinderea unei alianțe strategice!

Postat la: 21.01.2022 - 10:10

Vizita președintelui iranian Ebrahim Raissi la Moscova a readus pe ordinea de zi legăturile strategice dintre Iran și Rusia. Alianța în cauză se referă atât la aspectul bilateral și trilateral cu China, dar și la cel multilateral, în cadrul marelui spațiu eurasiatic și al axei multipolarității.

Rusia a fost aleasă de liderul Republicii Islamice pentru prima sa vizită internațională oficială de la preluarea mandatului de șef al Iranului. Acest lucru confirmă înțelegerea dintre cele două națiuni pe scena regională și internațională eurasiatică. De asemenea, Teheranul a înmânat părții ruse un proiect de acord de cooperare strategică pentru o perioadă de cel puțin 20 de ani, scrie Observateur Continental.

De asemenea, Raissi a reamintit, după cum a relatat Press TV - televiziunea internațională iraniană - că Republica Islamică Iran și Federația Rusă fac parte din mai multe organizații regionale și internaționale, inclusiv din Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), în care Rusia joacă un rol important. Confirmarea angajamentului Iranului față de axa multipolarității, unde se află epicentrul anti-imperialismului și al multilateralismului.

"Iranul a devenit membru cu drepturi depline al OCS și acum are o bună cooperare cu toate țările membre. Dar Rusia joacă, de asemenea, un rol crucial în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, iar cooperarea noastră poate accelera legăturile noastre comerciale, comerciale și economice. Iranul și Rusia împărtășesc interese comune și împreună pot consolida securitatea regională și submina unilateralismul. O bună interacțiune între Iran și Rusia, care sunt înzestrate cu capacități importante, poate avea un impact pozitiv pe scena regională și internațională", a declarat președintele iranian, într-o referire clară la lumea post-unipolară a SUA.

De remarcat, de asemenea, că, dincolo de întâlnirea dintre președinții Raissi și Putin, șeful statului iranian a vorbit și în fața Dumei - camera inferioară a Parlamentului rus. Acest lucru confirmă importanța relațiilor dintre cele două țări, știut fiind faptul că puțini lideri străini care vizitează Rusia au dreptul la prestigiul de a vorbi în fața aleșilor ruși.

La rândul său, Vladimir Putin a apreciat cooperarea strânsă dintre cele două țări pe scena internațională și contactul permanent dintre Moscova și Teheran. Ar trebui amintit, de asemenea, că procesul de aderare deplină a Iranului la Organizația de Cooperare de la Shanghai (compusă, pe lângă Rusia, din China, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan, India și Pakistan) a fost susținut în mod activ de Rusia.

În ceea ce privește interacțiunea multilaterală, merită remarcat faptul că axa China-Rusia-Iran continuă să se consolideze, atât în sfera militară și de securitate, în special prin organizarea de exerciții militare comune regulate, cât și în sfera economică, cu Acordul Sino-Iranian al Secolului - încheiat pentru o perioadă de un sfert de secol, care implică investiții de câteva sute de miliarde de dolari.

Încheierea acordului de cooperare strategică pe o perioadă similară între Iran și Rusia va pecetlui definitiv axa sino-ruso-iraniană și va da, fără îndoială, un nou impuls triumviratului în cauză, precum și, în general, axei susținătorilor actualei ordini multipolare.

În timpul discursului său în fața parlamentarilor ruși, președintele iranian a menționat, de asemenea, politica iresponsabilă a NATO, despre care a spus că va duce, în cele din urmă, la propriul său colaps. "NATO se amestecă în spațiul geografic al țărilor sub diferite pretexte, amenință statele independente, a anunțat liderul iranian. Opoziția față de democrațiile independente, opoziția față de identitatea popoarelor, cultura, tradițiile popoarelor, toate acestea se află pe agenda NATO și este o înșelătorie. Acest comportament va duce la prăbușirea sa", a declarat președintele iranian.

Într-adevăr, în timp ce establishment-ul atlantic occidental încearcă să se agațe de sfârșit pentru a forța lumea să se întoarcă la ordinea unipolară de odinioară, alianța strategică a marilor civilizații ale lumii are o responsabilitate specială față de era multipolară emergentă, care, în esență, reprezintă majoritatea covârșitoare a umanității.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu