Irlanda şi Norvegia urmează să recunoască statul palestinian

Postat la: 22.05.2024 - 12:36

Premierul Irlandei, Simon Harris, vicepremierul Micheal Martin şi ministrul Eamon Ryan au indicat că Irlanda va recunoaşte statul palestinian. Israelul a avertizat deja că recunoaşterea "va alimenta extremismul şi instabilitatea".

Recunoaşterea statalităţii palestiniene a fost un punct important al politicii externe a Irlandei, în cadrul susţinerii unei soluţii cu două state pentru reglementarea relaţiilor Israelului cu palestinienii. Oficiali irlandezi şi spanioli au discutat cu alte ţări europene recunoaşterea în comun a statului palestinian. Şefii celor trei partide din coaliţia guvernamentală de la Dublin i-au informat marţi pe colegii lor de cabinet despre stadiul acestor tratative. Harris şi Martin s-au implicat în coordonarea cu alţi lideri europeni în privinţa anunţului.

În ultimele săptămâni, au mai indicat că intenţionează să facă acelaşi pas şi alte ţări din Uniunea Europeană: Spania, Slovenia şi Malta. Potrivit cotidianului norvegian Aftenposten, care citează surse confidenţiale, şi guvernul de la Oslo urmează să recunoască, tot miercuri, statul palestinian, transmite Reuters. Agenţia respectivă nu a reuşit să obţină un comentariu din partea Ministerului de Externe al Norvegiei. Într-o înregistrare video difuzată online, Ministerul de Externe israelian a avertizat că un astfel de pas "va duce la mai mult terorism" şi va periclita orice perspectivă de pace".

Comentatorul afirmă: "Irlanda, posibilitatea recunoaşterii unui stat palestinian riscă să vă transforme într-un pion în mâinile Iranului şi ale Hamas. Un astfel de gest nu va face decât să întărească Hamas şi să slăbească o autoritate palestiniană deja disfuncţională. Faptul că liderii Hamas vă mulţumesc ar trebui să fie un semnal de alarmă. Progresul se poate obţine doar prin negocieri directe într-un context regional mai larg. Nu fiţi pioni în mâinile Hamas. Spuneţi nu recunoaşterii".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu