Italienii s-au scos: Articolul 11 din Constituție ne interzice ca armele trimise Ucrainei să fie folosite pe teritoriul Rusiei

Postat la: 31.05.2024 - 18:03

Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a declarat vineri că în Constituția Italiei există un articol care nu permite guvernului să trimită Ucrainei arme pe care să le folosească împotriva unor ținte de pe teritoriul Rusiei.

Mulţi dintre aliaţii Italiei, printre care Franța, Germania, Marea Britanie și SUA, au anunţat că vor permite Kievului să folosească armele pe care i le trimit spre a lovi în interiorul teritoriului Rusiei.

„Articolul 11 al Constituţiei noastre ne impune limite în ce priveşte folosirea armelor pe care le dăm Ucrainei. Ele trebuie folosite pentru apărarea Ucrainei, ceea ce include lovirea ruşilor în Ucraina, dar nu pot fi utilizate pe teritoriul unei alte ţări", a afirmat ministrul apărării din Italia. „Fiecare stat are propriile sale legi, propria sa Constituţie", a adăugat el. "Aceasta este opinia mea şi ea este împărtăşită de premier şi de ministrul (de externe Antonio) Tajani", a adăugat Crosetto.

Puţin mai devreme, la reuniunea informală de la Praga a miniştrilor de externe din NATO, Tajani a declarat: "Pentru noi, este imposibil ca armele noastre să fie utilizate în afara Ucrainei. Suntem pregătiţi să trimitem mai multe arme, dar este important ca aceste arme să fie folosite în interiorul Ucrainei pentru apărare, precum apărarea antiaeriană. Noi am trimis (sisteme de apărare antiaeriană) Samp-Ts şi este posibil să trimitem şi alte Samp-Ts pentru apărare", a adăugat el.

Ce prevede Constituția Italiei

„Art. 11: Italia respinge războiul ca modalitate de soluționare a conflictelor internaționale, considerându-l un instrument de agresiune împotriva libertății altor popoare. Italia consimte, în condiții de egalitate cu alte state, limitările suveranității necesare pentru menținerea unei ordini mondiale care să asigure pacea și dreptatea între națiuni. Italia promovează și încurajează organizațiile internaționale care au astfel de obiective."

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu