Jocuri la nivel globalal - Supremația G7 e pe cale să devină istorie. O nouă structură va deveni un rival total!
Postat la: 22.08.2023 - 07:30
China va impulsiona grupul puterilor economice emergente, BRICS, să devină un rival total al Grupului naţiunilor puternic dezvoltate (G7), cu ocazia reuniunii programate săptămâna aceasta în Africa de Sud, axată pe cea mai mare extindere a organizaţiei din ultimul deceniu.
Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a invitat peste 60 de lideri la summitul din Johannesburg, care începe miercuri, iar câteva ţări ar putea fi invitate să se alăture organizaţiei BRICS, formată în prezent din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.
Înaintea summitului, au avut loc dispute între India şi China pe tema extinderii BRICS. Disputele se referă la posibilitatea ca BRICS să fie un grup nealiniat care să protejeze interesele economice ale naţiunilor aflate în curs de dezvoltare sau o forţă politică care să conteste deschis Occidentul, au declarat persoane familiarizate cu poziţiile Indiei şi Chinei. Oficiali sud-africani au declarat că 23 de naţiuni sunt interesate să se alăture organizaţiei.
"Dacă extindem BRICS pentru a reprezenta o parte egală a PIB-ului ca G7, atunci vocea noastră colectivă în lume va deveni mai puternică", a declarat un oficial chinez, care a preferat să rămână anonim.
Naledi Pandor, ministrul de Externe din Africa de Sud, a afirmat recent că ar fi "extrem de greşit" ca o potenţială extindere a BRICS să fie considerată ca fiind o manevră antioccidentală.
Cu toate acestea, capitalele occidentale probabil vor percepe posibila integrare a Iranului, Belarusului şi Venezuelei ca fiind o mişcare în sensul consolidării alianţelor cu Rusia şi China. Argentina, Arabia Saudită şi Indonezia depun eforturi pentru a se alătura organizaţiei BRICS.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu li se va alătura liderilor prezenţi la Johannesburg, astfel că autorităţile sud-africane au scăpat de obligaţia legală de a-l aresta pe liderul rus, vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI).
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu