Kazahstanul face pasul spre A Doua Republică: Revoltele sângeroase duc la modificarea Constituției!

Postat la: 06.05.2022 - 08:16

Kazahstanul a anunţat joi organizarea la 5 iunie a unui referendum privind o reformă constituţională susţinută de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev în urma revoltelor şi manifestaţiilor violente care au zdruncinat această ţară în ianuarie a.c., transmite AFP.

Noua arhitectură a statului se va modifica după protestele în care 164 de oameni au murit şi peste 2.200 de persoane au fost rănite în confruntările cu forțele de ordine. "Astăzi am semnat decretul privind organizarea la 5 iunie a unui referendum republican asupra amendamentelor (...) la Constituţie", a anunţat şeful statului într-un discurs televizat. "Am ferma convingere că (...) trebuie să luăm cu toţii împreună astfel de decizii cruciale pentru ţara noastră" cu scopul de a "construi un nou Kazahstan", a subliniat el.

Kasîm-Jomart Tokaev a pledat în aprilie pentru un astfel de referendum, estimând că reformele pe care le vizează vor duce la crearea unei "a doua Republici". Reformele ar consta în special în întărirea prerogativelor parlamentului, diminuarea celor ale executivului şi revizuirea statutului privilegiat de care beneficiază predecesorul său, fostul lider autoritar al ţării Nursultan Nazarbaev, acum în vârstă de 81 de ani.

Referendumul va demonstra fidelitatea Kazahstanului faţă de "principiile democratice" şi îi va "permite fiecărui cetăţean să participe direct la acest eveniment istoric ce va determina viitorul" ţării, a insistat Tokaev. Circa o treime din legea fundamentală va fi modificată, cu obiectivul de a face din Kazahstan un regim prezidenţial cu un legislativ puternic, a mai spus el.

Totuşi, numeroşi critici au îndoieli că sistemul autoritar instalat de Nazarbaev se va schimba în mod real. După revoltele din ianuarie, Tokaev şi-a întărit propria influenţă, preluând conducerea Consiliului de securitate şi şefia partidului la putere, Nur Otan, dar şi înlăturând din anumite funcţii apropiaţi ai lui Nazarbaev. Revoltele, care au izbucnit după manifestaţii împotriva creşterii preţului la carburant, l-au determinat pe Kasîm-Jomart Tokaev să cheme în ajutor circa 2.000 de oameni dintr-o forţă militară condusă de Rusia. Violenţele s-au soldat, potrivit autorităţilor, cu 225 de morţi şi au dus la arestarea a circa 10.000 de persoane.

Manifestanţii i-au reproşat în special lui Nazarbaev că a făcut să prospere corupţia în fosta republică ex-sovietică, pe care a condus-o timp de trei decenii, până în 2019. Preşedintele Camerei inferioare a parlamentului kazah, Ierlan Koceanov, a afirmat săptămâna aceasta că Nazarbaev îşi va pierde statutul privilegiat de "Lider al naţiunii", dacă vor fi adoptate amendamentele constituţionale propuse.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu