Libanul acuză armata israeliană că i-a compromis sezonul de măsline prin bombardamente cu fosfor

Postat la: 02.11.2023 - 22:08

Incendiile provocate de bombardamentele israeliene în sudul Libanului au distrus aproximativ 40.000 de măslini şi au ars sute de kilometri pătraţi de teren, dând o lovitură gravă unei importante culturi agricole a Libanului, susţine ministrul Agriculturii, Abbas Hajj Hassan.

Zona de frontieră din sudul Libanului este scena unor tiruri zilnice între armata israeliană, pe de o parte, şi Hezbollahul libanez şi aliaţii săi, de cealaltă parte.

"44.000 de măslini înseamnă 40.000 de poveşti. Oamenii au o conexiune spirituală cu măslinii. Strămoşii noştri i-au plantat şi noi îi pierdem astăzi", a declarat Abbas Hajj Hassan.

Acesta a acuzat Israelul că este la originea incendiilor prin utilizarea unor obuze care conţin fosfor, pentru a distruge zonele împădurite pe care luptătorii Hezbollah ar putea să le utilizeze pentru a se ascunde.

În replică, armata israeliană a dezminţit aceste acuzaţii şi a spus că obuzele destinate creării unei perdele de fum, pe care le utilizează, nu conţin fosfor.

"Obuzele care conţin fosfor alb din dotarea armatei israeliene nu sunt destinate pentru a fi utilizate în declanşarea de incendii şi orice acuzaţie că aceste obuze sunt utilizate în acest scop nu are niciun fundament", a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Datele Ministerului libanez al Agriculturii arată că aproximativ 130 de incendii în 60 de sate şi zonele învecinate au fost înregistrate în timpul luptelor dintre armata israeliană şi Hezbollah.

"Măslinele nu au fost încă recoltate, ceea ce înseamnă că am pierdut atât măslinii, cât şi sezonul", a spus Hajj Hassan.

"Aruncă cu foc. Nu ne-am simţi atât de trişti dacă ar fi vorba de arbori de doi sau trei ani, dar avem măslini în vârstă de 200 de ani", spune Dory Farah, fermier în satul Alma Alashaab amplasat în apropierea graniţei.

Mohammad el Husseini, reprezentant al sindicatului fermierilor din sudul Libanului spune că Guvernul de la Beirut nu va fi în măsură să îi despăgubească pe fermieri pentru pierderile lor, având în vedere că de patru ani ţara este într-o criză financiară.

Ministerul libanez al Agriculturii a cerut sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru a-i ajuta pe fermierii afectaţi şi a examina solul pentru a stabili amploarea pagubelor, a adăugat Hajj Hassan.

Cultivarea măslinelor acoperă peste 20% din terenul arabil din Liban şi asigură o sursă de venit pentru mai mult de 110.000 de fermieri şi cultivatori, fiind responsabilă pentru 7% din producţia agricolă, conform datelor ONU.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu