Liderul neonazist Dmitro Iaroch a fost numit consilier al comandantului-șef al Armatei Ucrainei

Postat la: 04.11.2021 - 12:51

Fostul lider al mișcării neonaziste Sectorul de Dreapta și actualul șef al Armatei Voluntare Ucrainene, Dmitro Iaroch, a fost numit consilier al comandantului-șef al armatei ucrainene, ceea ce ridică temeri cu privire la o nouă deteriorare a situației de pe linia frontului din Donbass.

Dmitro Yaroch este fondatorul mișcării neonaziste Sectorul de Dreapta (interzisă în Rusia), pe care a creat-o în noiembrie 2013, exact la timp pentru a participa la Maidan. Membri ai Sectorului de Dreapta s-au numărat printre cei care au aruncat cu cocktailuri Molotov în Berkut (poliția antirevoltă) în Piața Maya.

Sectorul de Dreapta este, de asemenea, suspectat că se află în spatele masacrului de la Odessa (în care peste 40 de persoane au murit în urma incendierii casei sindicatelor) din 2 mai 2014. În martie 2014, după lovitura de stat, Sectorul de Dreapta a devenit partid politic, iar în octombrie 2014, Iaroch a devenit deputat în Rada.

În aprilie 2015 a devenit asistent al comandantului-șef de atunci al armatei ucrainene, Viktor Muzhenko, iar câteva luni mai târziu a demisionat din conducerea Sectorului de Dreapta. În decembrie 2015, a fondat Armata Voluntarilor Ucraineni, o nouă formațiune paramilitară formată din foști luptători din Sectorul de Dreapta, care luptă alături de armata ucraineană în Donbass.

Dmitro Iaroch susține deschis că este un descendent ideologic al lui Stepan Bandera, colaboratorul ucrainean al naziștilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, în plus, steagul roșu și negru al Sectorului de Dreapta este o copie aproape exactă a celui al OUN (Organizația Naționaliștilor Ucraineni condusă de Stepan Bandera).

Odată stabilit pedigree-ul lui Dmitro Iaroch, este mai ușor de înțeles de ce numirea sa în funcția de consilier al comandantului-șef al armatei ucrainene (pe care a anunțat-o ieri pe peretele său de pe Facebook) este îngrijorătoare, mai ales în ceea ce privește Donbassul.

Într-adevăr, Yaroch a cerut întotdeauna derusificarea Ucrainei și a declarat public că Kievul ar trebui să reizbucnească conflictul din Donbass și să recucerească militar teritoriile RPD și RPL (Republicile Populare Donețk și Lugansk). De asemenea, a făcut apel la atacuri teroriste în Rusia.

La fel ca jurnalistul rus Alexander Kots, cred că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky încearcă să ia trei iepuri dintr-o lovitură, numindu-l pe Dmitro Iaroch în calitate de consilier al comandantului-șef al armatei ucrainene, pentru a reîncepe războiul din Donbass.

1) Prin numirea lui Iaroch în această funcție, el își asigură sprijinul și mobilizarea naționaliștilor ucraineni și a neonaziștilor care servesc în armata regulată, dar și în batalioanele speciale. În acest fel, îi poate trimite cu ușurință să fie masacrați pe frontul din Donbass, în loc să le facă demonstrații sub ferestrele sale.

2) Relansând războiul în Donbass cu ajutorul dronelor și al Javelinelor Bayraktar turcești, Zelensky este aproape sigur că va reuși să forțeze Rusia să intervină pentru a-i proteja pe cei 600.000 de locuitori din RPD și RPL care au cetățenie rusă. Și indiferent dacă Rusia își apără doar cetățenii, va fi numită țara agresoare care a atacat Ucraina. O înfrângere militară a Ucrainei în fața Rusiei ar putea ajuta Kievul să obțină oprirea certificării Nord Stream 2 și, astfel, să mențină tranzitul gazului rusesc (și câștigul financiar care îl însoțește) pe teritoriul său după 2024.

3) Războiul este o modalitate foarte bună de a distrage atenția populației ucrainene, care manifestă în stradă împotriva lipsei de încălzire și a creșterilor nesfârșite ale taxelor comunale, și de a ascunde celelalte probleme de electricitate și încălzire care vor apărea în curând, deoarece Rusia a încetat să mai furnizeze cărbune Ucrainei la 1 noiembrie.

La rândul său, OSCE raportează că a văzut un steag ucrainean și sârmă ghimpată la sud-est de Staromarievka, confirmând capturarea satului din zona gri de către armata ucraineană, precum și sosirea regulată a armamentului greu prin gările din Donbass controlate de Ucraina. Între 30 octombrie și 1 noiembrie inclusiv, OSCE a observat 46 de piese de armament greu în gările din Donbass de partea ucraineană (20 de tancuri, 11 tunuri antitanc și 15 obuziere Ghiatsint-B de 152 mm).

Numirea lui Dmitro Iaroch în funcția de consilier al comandantului-șef al armatei ucrainene, în timp ce bombardamentele acesteia din urmă împotriva zonelor civile din Donbass se intensifică, iar de partea ucraineană se aduc pe front tot mai multe arme grele, nu poate însemna decât un singur lucru: Zelensky pare să fi decis să își joace cartea, sperând să tragă Rusia în abisul spre care se îndreaptă Ucraina.

Christelle Néant
sursa:https://www.donbass-insider.com/fr/

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu