Liderul separatiștilor anunță că a început "o evacuare în masă" a civililor din Donbass în Rusia

Postat la: 18.02.2022 - 17:06

Denis Pushilin, liderul autoproclamatei Republici a Poporului din Donețk, a anunțat că a început evacuarea civililor în sud-estul Rusiei, pentru a-i proteja de bombardamente.

Într-un mesaj postat pe o rețea socială, Pushilin (foto) a spus că femeile, copiii și bătrânii au întâietate și că refugiaților li se vor oferi cazare și mâncare, potrivit The Guardian. "Începând de azi, 18 februarie, am organizat o evacuare în masă a populației în Federația Rusă. Primii evacuați vor fi femeile, copiii și bătrânii", a anunțat Pushilin. Până acum nici oficialii de la Kiev, nici cei de la Moscova nu au transmis o poziție oficială cu referire la anunțul liderului separatist.

Jurnaliștii de la Reuters au stat însă de vorbă cu mai mulți martori oculari din Donțek care au spus că n-au observat până acum niciun semn al vreunei evacuări. Informația este însă transmisă și de agenția rusă de presă Interfax, care vorbește de "sute de mii de oameni care vor veni din Donețk în regiunea Rostov". Anunțul vine în contextul în care joi a fost dezvăluită informația că în ultima perioadă Rusia a eliberat în procedură rapidă 720.000 de pașapoarte separatiștilor din estul Ucrainei, în încercarea de a-și extinde controlul asupra autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk. În afara cetățeniei, Rusia le-a oferit separatiștilor locuri în partidul guvernamental rus, vaccinuri anti-COVID și facilități comerciale.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu