Maia Sandu aduce Moldova in linia întâi: Semnează un pact de securitate și apărare cu UE dezavuat de Rusia
Postat la: 14.05.2024 - 11:26
Republica Moldova și UE sunt pe cale să își aprofundeze cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent, în timp ce Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei, scrie Financial Times, care dezvăluie în exclusivitate o propunere a UE.
Acest plan al Uniunii Europene, care urmează să fie aprobat săptămâna viitoare, arată că Republica Moldova va spori schimbul de informații cu UE, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în sistemul comun de achiziții de arme al Uniunii. Propunerea de „parteneriat de securitate și apărare" cu Bruxelles-ul vine în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruși că Moldova ar putea avea aceeași soartă ca și Ucraina dacă se aliniază cu Occidentul.
În martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Bruxelles-ul a oferit Moldovei același ultimatum ca și Ucrainei, pe care a descris-o ca fiind „ori noi, ori Rusia". Lavrov a declarat că Moscova va „apăra" populația de etnie rusă din Moldova și că Chișinăul riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev". Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comparat săptămâna trecută politicile președintelui moldovean Maia Sandu cu cele ale regimului nazist - o acuzație pe care Kremlinul a lansat-o și împotriva liderului ucrainean Volodimir Zelenski.
Republica Moldova, care în octombrie anul trecut a declarat pentru prima dată în mod oficial că Rusia reprezintă o „amenințare la adresa securității", a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța și primește o parte din fondurile UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare. UE a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva entităților legate de Rusia, despre care afirmă că au încercat să destabilizeze țara, ca răspuns la o presupusă tentativă de lovitură de stat împotriva guvernului Sandu și la eforturile grupurilor susținute de Moscova de a influența alegerile locale și de a efectua alte atacuri „hibride".
Noul parteneriat de securitate cu Bruxelles ar urma să încerce să „consolideze" participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciții militare. Țara va fi, de asemenea, integrată în „inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune". Moldova și UE vor lua, de asemenea, măsuri pentru a „extinde domeniul de aplicare" și a crește nivelul de clasificare a informațiilor partajate, se afirmă în propunere.
Parteneriatul va căuta, de asemenea, să sporească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document. „Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova în UE", a declarat pentru Financial Times un oficial implicat în negocierile privind acordul blocului. „A parcurs un drum lung în doar doi ani". Propunerea va fi discutată de diplomații UE în această săptămână și se intenționează să fie semnată oficial săptămâna viitoare, au declarat oficialii citați de Financial Times. Guvernul moldovean și Comisia Europeană au refuzat să comenteze informația.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu