Miliardarul rus Mihail Khodorcovski știe secretele liderului de la Kremlin. Cum va transfera Putin puterea în 2024

Postat la: 08.09.2021 - 08:43

Miliardarul Mikhail Khodorkovsky, care și-a petrecut un deceniu în spatele gratiilor în Rusia pentru fraudă și evaziune fiscală, este un critic sever la adresa lui Vladimir Putin. Într-un interviu acordat publicației germane Deutsche Welle, el a vorbit de faptul că Biden și Merkel i-au întărit puterea liderului de la Kremlin și despre momentul 2024, când expiră actualul mandat de președinte al acestuia.

Opozantul rus, care locuiește în prezent la Londra, în Marea Britanie, a declarat că tentativa de otrăvire a liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalnii, reprezintă "o îndepărtare a statului de drept", asemănându-l cu "un paradis al interlopilor, în care nu doar îți critici adversarii, dar îi și închizi în închisoare", potrivit DW. Khodorkovsky rămâne un critic împătimit al președintelui Vladimir Putin. "Îi lipsește educația și perspectiva globală. Nu-l interesează o Rusie glorioasă, ci mai degrabă iahturile, camerele pline de haine de blană, castelele. Ideea unei Rusii glorioase este doar o frunză de smochin".

Omul de afaceri rus avea o avere estimată la 15 miliarde de dolari în 2004, conform revistei Forbes, fiind situat pe locul 15 în topul celor mai bogați oameni din lume. După ce a părăsit Rusia, el trăiește în exil. Mikhail Khodorkovsky consideră că "anexarea Crimeei de către Rusia i-a sporit popularitatea lui Putin", iar regimul acestuia "este un pericol, chiar și pentru țările occidentale. Dar trebuie să fie clar un lucru: dialogul cu acesta întărește puterea regimului. Îi conferă o legitimitate suplimentară. Întâlnirea cu Biden, vizita lui Merkel îi conferă legitimitate".

Întrebat dacă el crede că Putin va preda puterea în 2024, când îi va expira mandatul de președinte al Rusiei, miliardarul a răspuns clar. "Sunt convins că în prezent el se pregătește pentru o predare (a puterii n.a.). Dar atât eu, cât și anturajul său credem că în ultimul moment el se va întoarce și va spune: "Cine, în afară de mine, este capabil să conducă țara?" Transferul de putere din 2024 se va face de la Putin la Putin. Bănuiesc că pentru domnul Putin, 2024 va fi începutul unei faze extrem de dificile".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu