Ministrul american al Apărării avertizează: Un război în jurul Taiwanului ar fi devastator, ar avea consecințe pe care nu ni le putem imagina
Postat la: 04.06.2023 - 08:22
Un război din cauza Taiwanului ar fi "devastator" și ar afecta economia globală "în moduri pe care nu ni le putem imagina", a avertizat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, subliniind totodată sprijinul SUA pentru democrația insulară.
"Conflictul nu este nici iminent, nici inevitabil. Descurajarea este puternică în prezent - și este de datoria noastră să o menținem așa", a declarat Austin în remarcile făcute sâmbătă la summitul de securitate Shangri-La Dialogue, la care participă reprezentanți din zeci de țări, inclusiv China, notează CNN.
"Întreaga lume are un interes în menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan. Securitatea căilor maritime comerciale și a lanțurilor de aprovizionare globale depinde de aceasta. La fel și libertatea de navigație la nivel mondial. Nu faceți nicio greșeală: un conflict în Strâmtoarea Taiwan ar fi devastator."
Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri după discursul său, Austin a adăugat: "Un conflict în strâmtoarea Taiwan ar afecta economia globală în moduri pe care nu ni le putem imagina."
Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său, deși nu l-a controlat niciodată, iar exercițiile sale militare tot mai frecvente în apropierea și în jurul insulei au generat îngrijorări cu privire la cât de departe va merge pentru a realiza această revendicare. Liderul Chinei, Xi Jinping, nu a exclus în mod clar utilizarea forței.
La scurt timp după ce Austin a vorbit sâmbătă, generalul-locotenent al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, Jing Jianfeng, a declarat pentru televiziunea de stat chineză CCTV că comentariile șefului apărării americane despre Taiwan au fost "complet greșite".
Jing a acuzat Washingtonul că încearcă să "consolideze hegemonia și să provoace o confruntare", adăugând că acțiunile SUA dăunează păcii și stabilității regionale.
Sâmbătă după-amiază târziu, un purtător de cuvânt al marinei americane a declarat că navele de război americane și canadiene navigau prin strâmtoarea Taiwan în timp ce discuțiile se desfășurau în Singapore.
Tranzitul distrugătorului USS Chung-Hoon și al fregatei HIMCS Montreal a fost unul de rutină și a avut loc "prin apele în care se aplică libertățile de navigație și de survolare în largul mării, în conformitate cu dreptul internațional", a declarat purtătorul de cuvânt al marinei americane, locotenentul Kristina Wiedemann.
"O cooperare ca aceasta reprezintă piesa centrală a abordării noastre pentru o regiune sigură și prosperă, în care aeronavele și navele tuturor națiunilor pot zbura, naviga și opera oriunde permite dreptul internațional", a adăugat declarația.
Comentariile anterioare ale lui Austin au venit într-un moment tensionat pentru relațiile dintre SUA și China, deoarece China a respins recent o ofertă a lui Austin de a se întâlni la summitul din Singapore, invocând sancțiunile impuse de SUA oficialilor și companiilor chineze.
Austin a abordat lipsa de comunicare în discursul său de sâmbătă, afirmând că este "profund îngrijorat" de faptul că Republica Populară Chineză "nu a fost dispusă să se angajeze mai serios în privința unor mecanisme mai bune de gestionare a crizelor".
"Pentru liderii responsabili, momentul potrivit pentru a vorbi este oricând. Momentul potrivit pentru a vorbi este de fiecare dată. Iar momentul potrivit pentru a vorbi este acum", a declarat Austin. "Dialogul nu este o recompensă. Este o necesitate".
Austin a remarcat că el și ministrul chinez al apărării Li Shangfu s-au salutat cu un zâmbet la un banchet vineri seara, dar a cerut Beijingului să facă mai mult.
"O strângere de mână cordială la cină nu poate înlocui un angajament serios", a spus el.
De-a lungul discursului său, Austin a enumerat modalitățile prin care SUA colaborează cu aliații din regiune, afirmând că aceste parteneriate aduc regiunea mai aproape și o fac "mai stabilă și mai rezistentă".
Austin a reafirmat că SUA "vor continua să fie alături de aliații și partenerii noștri în timp ce aceștia își apără drepturile" și își vor menține "prezența noastră viguroasă și responsabilă în întreaga regiune Indo-Pacific".
Criticând China pentru "numărul alarmant de interceptări riscante ale avioanelor americane și aliate" în spațiul aerian internațional, Austin a adăugat că SUA își vor sprijini aliații și partenerii împotriva "coerciției și intimidării".
"Noi nu căutăm conflicte sau confruntări", a spus Austin. "Dar nu vom da înapoi în fața intimidării sau coerciției".
Austin a reafirmat gradul de pregătire al SUA în regiune.
"Modul în care descurajezi orice decizie greșită este de a avea o armată credibilă în luptă", a spus el ca răspuns la o întrebare, adăugând că SUA "vor fi pregătite indiferent ce se va întâmpla".
Drew Thompson, cercetător senior la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat că Austin a prezentat o viziune "pozitivă și incluzivă" pentru regiune, adăugând că este o viziune de care a beneficiat Beijingul timp de decenii.
Următoarea mișcare va fi a Beijingului. Ministrul Apărării, Li, se adresează duminică dimineață la forumul Shangri-La.
"Va fi interesant de văzut cum va răspunde mâine generalul Li", a declarat Thompson.
"În multe privințe, ușa este deschisă pentru ca China să se angajeze în cooperare cu SUA și cu alte țări din regiune pentru a contribui la stabilitate", a spus el.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu