Miroase a război și-n Asia: China a trimis o întreagă flotă să facă exerciții în strâmtoarea Miyako!

Postat la: 19.12.2021 - 13:31

O flotilă chineză condusă de primul portavion al Chinei, Liaoning, a intrat deja în Oceanul Pacific pentru un exercițiu de antrenament în marea liberă. Exercițiul are loc în timp ce portavioanele americane navighează fie spre Oceanul Indian, fie spre porturile lor de origine cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou. Acest lucru indică fără putință de tăgadă că Mariana Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) este în plină alertă, arată analiștii apărării de la Beijing.

Portavionul fanion al Chinei Liaoning, însoțit de Nanchang, un distrugător de tip 055, Rizhao, o fregata de tip 054A și nava de aprovizionare Hulun, au fost observate la aproximativ 350 km (220 mile) vest de insulele Danjo, a declarat ministerul japonez al apărării. Flotila a traversat apoi strâmtoarea Miyako pentru a intra în Pacific unde face "exerciții de rutină" pretind chinezii. Această formațiune nu este un grup de luptă pe scară largă, dar cel mai probabil ca cel puțin o navă de război, li se alăture pentru exercițiu, a spus Lu Li-shih, un fost instructor la Academia Navală din Taiwan din Kaohsiung.

„PLA obișnuia să desfășoare nave de război, uneori doar o singură navă, pentru a trece de primul lanț de insule pentru diferite sarcini, apoi le-a cerut să se alăture unei flotile pentru antrenament", a spus Lu. Primul lanț de insule, care merge din Japonia până în Peninsula Malaeză și include Taiwan, joacă un rol important în gândirea strategică a SUA pentru regiune, iar forțele chineze trebuie să treacă prin el pentru a accesa Pacificul în largul său.

PLA are până acum două portavioane active, cu un al treilea aproape de finalizare, iar toate grupurile de luptă ale transportatorilor chinezi au fost proiectate să opereze în afara primului lanț de insule pentru a opri forțele străine să intervină în cazul unui atac asupra Taiwanului. Beijingul consideră insula ca pe o provincie renegată și nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a o aduce alături de continent.

Între timp, cele două grupuri de transportatori din Statele Unite care patrulează Pacificul și-au încetat operațiunile înaintea sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.
Potrivit Institutului Marinei SUA, USS Ronald Reagan s-a întors în portul său natal din Yokosuka, Japonia, în timp ce USS Carl Vinson se află în Oceanul Indian, în largul coastei de nord-vest a Australiei.

Zhou Chenming, cercetător de la grupul de reflecție în știință și tehnologie militară Yuan Wang, a declarat: „PLA nu își va relaxa desfășurarea militară și patrulele regulate în jurul Taiwanului". Zhou a mai spus că Beijingul este îngrijorat de interacțiunile din ce în ce mai mari dintre congresmenii SUA și oficialii cu Taiwan și că va căuta să sporească securitatea în strâmtoarea Taiwan. „Beijingul nu poate desluși intențiile reale ale Washingtonului. Se pare că ceea ce Biden i-a spus președintelui Xi Jinping în cadrul summit-ului lor virtual - că guvernul american și Casa Albă vor împiedica concurența chino-americană să se transforme în conflict militar - arată ca o retorică goală".

Taipei-ul a avertizat asupra iminenței unui conflict în zonă

Ministerul Apărării din Taiwan a avertizat asupra faptului că China continentală ar putea organiza un atac surpriză asupra insulei transformând exercițiile comune din apropierea insulei auto-conduse în operațiuni de luptă la scară largă. O astfel de mișcare ar fi în concordanță cu obiectivul Beijingului de a ainvada Taiwanul până în anul 2025, potrivit unui raport al ministerului înaintat legislativului taiwanez.

Raportul spunea că Armata Populară de Eliberare a Chinei continentale ar putea folosi abordări multiple pentru a lansa un atac total, inclusiv lovituri comune și operațiuni de aterizare, pentru a captura Taiwanul în cel mai scurt timp cu pierderi minime. Raportul, care a fost elaborat în conformitate cu ipoteza ministrului Apărării, Chiu Kuo-cheng, în octombrie, conform căreia PLA ar avea capacitatea de a organiza o invazie pe scară largă, îndeamnă legislativul să sprijine achizițiile de arme pentru a contracara o astfel de agresiune.

PLA ar putea folosi mai întâi pretextul de a organiza jocuri de război comune care implică forțele sale aeriene, marina și armata pe coastele de est și de sud ale Chinei continentale, lângă Taiwan, pentru a intensifica factorul de intimidare pentru publicul taiwanez, a spus ministerul în raportul său. „Apoi va trimite diferite tipuri de nave de război în Oceanul Pacific de Vest ca mijloc de a respinge orice forțe străine care vin în ajutorul Taiwanului și de a impune încercuirea strategică pentru a descuraja forțele străine să vină în ajutor", conchide raportul amintit.

Marian Gârleanu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu