Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
Postat la: 18.12.2024 - 11:45
Argentina a ieșit dintr-o recesiune profundă, ceea ce reprezintă o victorie majoră pentru președintele libertarian al țării, Javier Milei, care și-a petrecut ultimul an punând în aplicare reforme radicale - și dureroase - în a treia cea mai mare economie din America Latină.
Javier Milei este un presedinte care a fost privit cu mult scepticism de lumea occidentala, total excentric. El a fost dat de model si de candidatul la presedintie Calin Georgescu, ca un reformist care nu a fost inteles de politicieni dar care a fost inteles ca mesaj de catre popor. Cand a ajuns la putere el a aplicat promisiunile electorale. Tot Milei, insa, e cel care a scos Argentina din BRICS.
Produsul intern brut a crescut cu 3,9% în trimestrul iulie-septembrie față de precedentele trei luni, a anunțat luni agenția de statistică din Argentina. Expansiunea a fost determinată de sectoarele agricol și minier, iar cheltuielile de consum au înregistrat, de asemenea, o creștere puternică. Dar industria prelucrătoare și construcțiile au suferit scăderi puternice ale producției.
Vestea relansării economice vine la un an după ce Milei a fost ales pentru a combate hiperinflația cronică și a redresa economia îndelung suferindă. El a redus cheltuielile guvernamentale, reducând inflația foarte ridicată și contribuind la redresarea finanțelor țării. Dar aceste măsuri au dus și la creșterea șomajului și a ratei sărăciei.
Economistul a primit laude din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump, ai cărui „țari" ai eficienței guvernamentale, Elon Musk și Vivek Ramaswamy, par dornici să reproducă reducerile sale bugetare în Statele Unite.
Indicele bursier Merval din Argentina, care urmărește aproximativ două duzini dintre cele mai valoroase companii cotate la bursă din țară, a închis luni în creștere cu peste 7%. Până acum, în acest an, indicele a crescut cu 174%, deoarece investitorii au salutat reformele radicale ale lui Milei.
Milei a moștenit o economie în criză, măcinată de o hiperinflație care a atins 211% în decembrie anul trecut și care a fost alimentată de tipărirea de bani de către guvernele anterioare pentru a finanța cheltuielile. Potrivit Fondului Monetar Internațional, cel mai mare creditor al țării, el a obținut "rezultate peste așteptări".
FMI, care a aprobat un plan de salvare pentru Argentina în 2018, cel mai mare din istoria fondului, preconizează o scădere globală a economiei de 3,5% în acest an, după o contracție de 1,6% anul trecut. În termeni simpli, creșterea preconizată de 5% anul viitor va inversa aceste scăderi.
Economiștii spun că guvernul lui Milei trebuie să ridice controalele de capital, care limitează fluxul de valută străină care intră și iese din țară, și să elibereze cursul de schimb, încă legat de dolar, dacă dorește să atragă investiții semnificative în Argentina.
Creșterea investițiilor de afaceri este esențială pentru a da un impuls susținut creșterii economice și îmbunătățirii nivelului de trai, ceea ce va fi necesar în cele din urmă pentru ca Milei să se bucure de sprijinul public continuu și pentru ca partidul său să câștige o majoritate mai mare în alegerile intermediare de la sfârșitul anului viitor.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu