NATO se îndreaptă spre un război împotriva Rusiei în Ucraina

Postat la: 01.11.2021 - 13:09

Rusia investighează rapoartele conform cărora drone de atac turcești au fost desfășurate pentru prima dată în războiul civil de opt ani din Ucraina. Forțele armate ucrainene (UAF), aflate sub comanda regimului de la Kiev, au declarat că dronele au fost folosite la începutul acestei săptămâni în luptele împotriva rebelilor de etnie rusă.

Aceasta este o potențială escaladare dramatică a războiului care mocnește. Într-adevăr, aceasta marchează implicarea directă a Turciei, membră NATO, în conflict. Până în prezent, SUA și alte state NATO au furnizat arme letale regimului de la Kiev pentru a-și continua războiul împotriva republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk.

Se știe, de asemenea, că consilieri militari americani, britanici și canadieni au fost în misiuni de antrenament cu unitățile de luptă ale UAF. Marea Britanie negociază vânzarea de rachete Brimstone către marina ucraineană. Dar aparenta desfășurare a dronelor de atac turcești este un potențial schimbător de situație. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dat de înțeles gravitatea situației atunci când a anunțat miercuri că Moscova desfășoară o investigație urgentă privind presupusa implicare a dronelor Bayraktar TB2 fabricate în Turcia.

Anterior, Lavrov a îndemnat Turcia să rămână în afara conflictului și să nu alimenteze ostilitățile ucrainene. Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că sprijinul NATO pentru regimul de la Kiev reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale a Rusiei. Evaluarea Kremlinului nu poate fi decât mai alarmantă prin faptul că Turcia, membră NATO, este acum implicată ca unul dintre protagoniștii războiului. Cel mai probabil, va fi nevoie de personal militar turc pentru a ajuta la operarea zborurilor cu drone.

Războiul din regiunea estică a Ucrainei, cunoscută sub numele de Donbass, durează de aproape opt ani. Ea a fost declanșată după o lovitură de stat susținută de NATO la Kiev, în februarie 2014, împotriva unui guvern ales care se aliniase la Rusia. Noul regim a fost caracterizat de o politică antirusească și de ideologie neonazistă. Populația de etnie rusă din Donbass a respins regimul susținut de Occident, ceea ce a dus la război. În mod similar, populația de etnie rusă din Crimeea a votat într-un referendum în martie 2014 pentru a se separa de Ucraina și a se alătura Federației Ruse, cu care împarte secole de istorie. Forțele Kievului sunt acuzate de agresiune și de potențiale crime de război în urma bombardării locuințelor și infrastructurii civile. Săptămâna aceasta, un depozit de petrol din Donețk a fost bombardat de o dronă. Nu se știe dacă drona făcea parte din armamentul turcesc.

Guvernele occidentale și NATO acuză Rusia că a invadat estul Ucrainei și a anexat Crimeea. Moscova respinge această acuzație ca fiind o distorsiune absurdă a realității. Această defăimare este, probabil, o parte din motivul pentru care Rusia a rupt legăturile diplomatice cu NATO săptămâna trecută. Rusia susține că nu este o parte directă în conflictul ucrainean. Ea amintește de acordul de la Minsk negociat în 2015 cu Franța și Germania, care prevede în mod clar că Rusia nu este parte la conflict. Acordul obligă Kievul să acorde autonomie regiunii Donbass. Cu toate acestea, regimul de la Kiev refuză cu încăpățânare să pună în aplicare acordul de la Minsk, chiar dacă președintele în exercițiu, Volodymyr Zelensky, a fost ales în 2019 pe baza promisiunilor electorale de a căuta o soluție politică.

Apariția axei Kiev-Ankara nu a apărut din senin. Turcia și-a exprimat un sprijin tot mai mare pentru Ucraina. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut recent declarații provocatoare cu privire la nerecunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc și la retrocedarea peninsulei către Ucraina. Săptămâna trecută, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vizitat Kievul, unde șeful Pentagonului a calificat Rusia drept "agresor" în conflictul ucrainean. De asemenea, Austin a declarat, în mod ironic, Moscovei că linia roșie a acesteia din urmă privind aderarea Ucrainei la NATO este nulă și neavenită. Ca și cum ar sublinia determinarea Pentagonului, două bombardiere B-1B cu capacitate nucleară au plecat din Texas spre Marea Neagră, unde au fost respinse de avioanele de vânătoare rusești.

De asemenea, săptămâna trecută a avut loc summitul miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles, unde a fost prezentat un nou "plan pentru a ține Rusia sub control". Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat că este nevoie de arme nucleare în Europa pentru a limita Rusia. Comentariile ei au provocat un răspuns furios din partea Moscovei, care l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al armatei germane în semn de protest.

În plus, este foarte semnificativ faptul că Franța și Germania - ceilalți doi garanți ai acordului de la Minsk cu Rusia - au rămas tăcute în ciuda încălcărilor continue ale armistițiului din Donbass de către forțele regimului de la Kiev. În fiecare săptămână, bombardamente ofensive și atacuri cu mortiere sunt lansate peste linia de contact și lovesc situri civile din Donețk. Cu toate acestea, Parisul și Berlinul păstrează o tăcere mormântală. Aceasta nu este nimic mai mult decât o complicitate tăcută care aprobă agresiunea.

Luate împreună, aceste semnale echivalează cu o undă verde clară din partea Washingtonului și a aliaților săi din NATO pentru ca regimul de la Kiev să escaladeze ostilitățile împotriva Donbass. Ceea ce înseamnă, în cele din urmă, Rusia. Acum, odată cu rapoartele privind dronele turcești care sporesc puterea de foc a forțelor armate ucrainene, se arată că NATO este într-adevăr în război la ușa Rusiei.

Dronele turcești au fost utilizate în mai multe conflicte recente: în Libia, pentru a sprijini guvernul de la Tripoli împotriva forțelor susținute de Khalifa Haftar, în Siria, împotriva forțelor guvernamentale siriene susținute de Rusia, în Nagorno-Karabah, pentru a sprijini Azerbaidjanul împotriva Armeniei. În acest din urmă război, se spune că dronele Ankarei au jucat un rol decisiv pentru ca Azerbaidjanul să aibă câștig de cauză.

În mod ironic, atunci când liderul rus Vladimir Putin l-a primit pe Erdogan luna trecută la Soci, cei doi bărbați au părut să aibă un schimb de replici amicale. De asemenea, președintele turc s-a opus recent relațiilor cu NATO din cauza presupuselor interferențe în afacerile interne ale Turciei. Se spune că Ankara se apropie de Moscova în alinierea sa geopolitică. Acest lucru pare să fie departe de realitate.

În ceea ce privește Ucraina, Ankara pare să pună la cale un proces de creștere a implicării NATO în războiul din această țară. Având în vedere pactul de apărare colectivă al NATO și relațiile deja tensionate cu Moscova, capriciosul Erdogan încearcă o mișcare foarte periculoasă.

sursa: www.zerohedge.com

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu