Încă o dovadă că se știa: Cineva a pariat împotriva bursei israeliene în zilele dinaintea atacului Hamas din 7 octombrie
Postat la: 05.12.2023 - 13:26
Cu cinci zile înainte de cel mai sângeros atac din istoria Israelului, un avertisment ar fi putut să apară pe burse. Cercetătorii de la Universitatea Columbia și NYU sugerează că un trader ar fi putut fi conștient de atacul care urma să aibă loc, a pariat împotriva economiei israeliene și a obținut un profit prin vânzarea în lipsă pe bursele din SUA și Israel.
Vânzarea în lipsă este o strategie de tranzacționare care vizează obținerea unui profit de pe urma unui activ al cărui preț se așteaptă să scadă; vânzătorul "împrumută" un titlu de valoare și îl vinde pe piața liberă cu scopul de a-l răscumpăra ulterior la un preț mai mic și de a încasa diferența.
Joshua Mitts și coautorul său, profesorul Robert J. Jackson Jr. au efectuat o serie de comparații în ultimii 13 ani pentru a vedea dacă același lucru s-a întâmplat înainte de alte momente majore de instabilitate în Israel, cum ar fi războiul Israel-Gaza din 2014, pandemia COVID-19 sau inițiativa de reformă judiciară care a determinat milioane de israelieni să iasă în stradă în semn de protest.
Studiul a analizat Israel Exchange-Traded Fund, o modalitate obișnuită de a face investiții în Israel, care, în orice zi, are aproximativ 2.000 de acțiuni în lipsă. Pe 2 octombrie, acest număr a crescut la peste 227.000 de acțiuni. Potrivit profesorului de la Columbia Law School, Joshua Mitts, "acest lucru este extrem de neobișnuit". A fost, de asemenea, profitabil: numai acțiunile vândute în lipsă pentru o singură companie israeliană au adus un profit de aproape 900.000 de dolari.
Ei au constatat că activitatea de vânzare în lipsă de la începutul lunii octombrie a fost "cu adevărat extraordinară, chiar și atunci când o comparăm cu acele perioade de instabilitate, care au fost multe". Totuși, ceva similar se mai întâmplase înainte - pe 3 aprilie, cu câteva zile înainte de sărbătoarea evreiască a Paștelui. Studiul leagă acest lucru de un raport al presei israeliene care susținea că Hamas își planificase inițial atacul pentru ajunul Paștelui.
"Este aproape de aceeași magnitudine. care sunt șansele?", se întreabă Mitts. "Celălalt lucru pe care îl știm", adaugă el, "este că acest lucru pare să fi fost produsul unui singur comerciant, pe baza a ceea ce putem vedea în date. Acest lucru este extraordinar de neobișnuit". Toate acestea i-au condus la concluzia lor că tranzacțiile nu au fost o coincidență, ci o tactică a cuiva care știa că atacul urma să aibă loc. "Credem că este practic imposibil ca acest lucru să se fi întâmplat din întâmplare", a declarat Mitts.
Să aflăm exact cine a făcut tranzacțiile și care a fost profitul ar fi "extrem de dificil", iar Mitts spune că este "destul de pesimist" că va fi găsit cel care a pariat împotriva economiei israeliene. În mod similar, Mitts spune că "nu este atât de ușor să oprești acest tip de tranzacționare" să aibă loc. În schimb, el sugerează un obiectiv diferit.
"Ceea ce trebuie să ne întrebăm cu adevărat este cum internalizăm acest tip de informații de tranzacționare în conștiința publică, din punct de vedere al serviciilor de informații, din punct de vedere al discuțiilor publice, din punct de vedere politic. Care sunt aceste semnale? Ce ne învață ele?"
Există tot mai multe dovezi ale eșecurilor masive ale serviciilor de informații care au precedat atacurile din 7 octombrie. Un soldat israelian a declarat săptămâna trecută pentru CBS News că echipa sa a raportat superiorilor săi din IDF o activitate neobișnuită pe partea Gaza a frontierei începând cu șase luni înainte de atac, dar "nu au luat nimic în serios". Mitts spune că acest studiu arată încă un semnal ratat: "Bursa a strigat: "Se întâmplă ceva!"".
Ca răspuns la acest studiu, Autoritatea israeliană pentru valori mobiliare a declarat: "Problema este cunoscută de autoritate și este investigată de toate părțile relevante". "Nu vreau să spun că am găsit următoarea predicție a viitorului", spune Mitts, dar el crede că munca lor indică un instrument care trebuie încorporat în arsenalul serviciilor de informații. "Nu ar trebui să fim nevoiți să scriem două luni mai târziu articolul care dezvăluie acest lucru".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu