O neozeelandeză însărcinată împiedicată să se întoarcă acasă din cauza Covid-19 primită de talibanii din Afganistan!

Postat la: 30.01.2022 - 16:36

"Când am avut nevoie, guvernul neozeelandez mi-a spus că nu sunt binevenită (...) M-am simțit trădată. În imposibilitatea de a călători în țara mea pentru a naște din cauza reglementărilor draconice ale Covid-19", povesteste o jurnalistă neozeelandeză însărcinată, care a fost în cele din urmă primită în Afganistan de către talibani.

Charlotte Bellis a povestit duminică, 30 ianuarie, într-un interviu acordat postului Radio New Zealand din Kabul, unde s-a alăturat însoțitorului său, un fotograf belgian care trăiește într-o țară afectată de un regim autoritar care calcă în picioare drepturile femeilor și a aruncat populația într-o criză umanitară profundă, relatează Franceinfo.

Într-o scrisoare deschisă publicată de New Zealand Herald, jurnalista, care a lucrat pentru canalul Al-Jazeera în Afganistan, a detaliat situația sa kafkiană. După ce i-a întrebat pe talibani, în cursul activității sale, ce vor face pentru a garanta drepturile femeilor și fetelor, Charlotte Bellis a considerat că este "ironic" să adreseze aceeași întrebare propriului guvern.

Charlotte Bellis și-a dat seama că așteaptă un copil în timp ce se întorcea la Doha, unde se află sediul angajatorului său. Deoarece în Qatar este ilegal să fii însărcinată în afara căsătoriei, ea și-a ținut sarcina secretă în timp ce se pregătea să se întoarcă în Noua Zeelandă. Cu toate acestea, Noua Zeelandă, care și-a închis granițele în martie 2020 din cauza pandemiei, nu permite întoarcerea propriilor cetățeni decât în număr mic.

Când jurnalista a aflat că nu poate obține o derogare pentru a se întoarce, a sunat la oficiali talibani de rang înalt. I-au propus să vină să nască în țara lor, unde este stabilit partenerul ei. "Ne bucurăm pentru voi, puteți veni și nu veți avea nicio problemă", i s-a spus. "Când am avut nevoie, guvernul neozeelandez mi-a spus că nu sunt binevenită", a deplâns ea. "Când talibanii oferă - unei femei însărcinate și necăsătorite - azil, știi că ai probleme."

După ce și-a semnalat public problemele și a solicitat consiliere juridică, neozeelandeza a fost contactată de autoritățile din țara sa, care i-au spus că cererea sa va fi reexaminată. Chris Hipkins, ministrul neozeelandez pentru combaterea Covid-19, a declarat public că a cerut oficialilor să verifice dacă toate procedurile au fost respectate corect.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu