Opozantul lui Putin vine cu o teorie interesantă într-un editorial: "Lumea ar fi mai nesigură fără Federația Rusă!"

Postat la: 20.02.2023 - 09:28

Un afacerist rus aflat în exil, Mihail Hodorkovski, unul din cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin, a scris într-un editorial din Politico.eu că lumea riscă să devină și mai instabilă dacă Federația Rusă se va sparge în mai multe state indepedente:

„Ideea că ar fi mai bine pentru toată lumea dacă nu ar exista Rusia nu este nouă. Cu toate acestea, nu a fost niciodată o idee mainstream. Dar teza găsește treptat susținători suplimentari în cercurile academice, diplomatice și politice ale Occidentului.

Din punct de vedere strategic și simultan pragmatic, exact ce priorități în raport cu viitorul Rusiei au cel mai mult sens pentru Occident?

Influența Occidentului asupra situației actuale din Rusia de astăzi este limitată, iar influența directă este aproape imposibilă. Dar acest lucru s-ar putea schimba radical în momentul în care regimul se prăbușește - ceva care pare practic inevitabil; este doar o chestiune de timp. Atunci rolul Occidentului, și cel al influenței străine asupra destinului Rusiei în general, s-ar putea dovedi a fi într-adevăr foarte mare - așa cum a fost cazul la începutul anilor 1990. Și va fi foarte important să înțelegem cât de rațional va folosi Occidentul influența pe care o are.

Două variante

O decizie pe care Occidentul va trebui să o ia este dacă să susțină forțele care vor pleda în favoarea conservării Rusiei în limitele granițelor sale recunoscute internațional - sau în mare parte în aceste frontiere, cu ajustări făcute pentru teritoriile care vor alege să-și continue traseul istoric pe cont propriu, în primul rând republicile din Caucazul de Nord - sau dacă să le sprijine pe cele care vor pleda pentru crearea mai multor state independente pe teritoriul Rusiei.

Astăzi, cel de-al doilea scenariu are un număr nu mic de susținători, nu numai în Ucraina, ci și în majoritatea țărilor care se învecinează direct cu Rusia, care se tem să devină următoarele victime ale agresiunii. Și are chiar susținători în rândul opoziției democratice ruse.

Răspunsurile la multe alte întrebări referitoare la viitorul Rusiei depind de această alegere fundamentală și sunt mulți cărora li se pare că lumea ar fi mult mai sigură și mai bine dacă Rusia ar replica soarta URSS.

Nu sunt categoric de acord cu această opinie.

Care sunt riscurile

Strict ipotetic, chiar dacă presupunem că un astfel de plan ar fi ușor și pașnic implementabil, cu greu ar face viața mai ușoară pentru omenire în ansamblu - și pentru lumea occidentală în special.

Odată cu dezintegrarea Rusiei, estul țării ar fi practic condamnat să devină un satelit al Chinei, al materiilor prime și al anexei sale militare, distrugând permanent echilibrul din Asia Centrală. Niciun efort din partea Occidentului nu ar putea împiedica o astfel de întorsătură a evenimentelor, iar China ar începe să avanseze în direcția Europei, până la Urali la minimum.

Cei care cred că China este o dictatură mai democratică și mult mai puțin amenințătoare decât Rusia a președintelui Vladimir Putin ar putea ajunge să se simtă foarte dezamăgiți de acest rezultat, deoarece o parte semnificativă a Eurasiei va ajunge probabil sub puterea despotismului totalitar de școală veche, în timp ce Occidentul se găsește față în față cu o China mult mai puternică, practic în pragul ei.

În cazul în care Rusia este, într-adevăr, divizată, ne vom găsi, cu un grad înalt de certitudine, cu un grup de formațiuni pseudo-statale la gâtul celuilalt, fiecare încercând, în mod prioritar, să privatizeze armele nucleare și alte arsenale din domeniul lor. Chiar și multe dintre granițele stabilite între republicile fostelor uniuni URSS au devenit „fierbinte" în ultimii 30 de ani, în timp ce granițele interne din Rusia sunt de natură administrativă și, prin urmare, mult mai puțin clare. În același timp, chestiunea dezarmării nucleare, chiar și în cadrul celor mai stricte tratate, pare să nu fie discutată.

Un astfel de curs de evenimente cu greu va face lumea mai sigură.

Din lac în puț

În sfârșit, în măsura în care dezastrul dezintegrarii necontrolate a Rusiei va deveni imediat evident pentru toți, va apărea o nouă nevoie de unificare forțată a principalului teritoriu al Rusiei, iar acest lucru va fi realizat de următorul dictator rus. Va pune în mișcare un nou ciclu totalitar în Rusia, cu inevitabil degenerare în militarism și ostilitate în raport cu Occidentul. Numai că de data aceasta va fi o versiune și mai periculoasă și mai puțin legitimă a „putinismului".

Lumea se va găsi foarte repede în pragul unui nou război, doar în condiții și mai complicate.

În ciuda faptului că, în prezent, orice discuție despre viitorul Rusiei este foarte încărcată din punct de vedere emoțional, premisa că lumea ar fi mai bine fără ea pare dubioasă - totuși, lumea va fi fără îndoială un loc mai bun fără Rusia lui Putin".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu