Organizația teroristă Al-Qaeda are un nou lider mai periculos decât Osama Bin Laden

Postat la: 02.03.2021 - 14:00

Organizația teroristă Al-Qaeda ar avea un nou lider, Saif al-Adel, despre care unii experți internaționali spun că ar fi mai periculos decât Osama bin Laden. Supranumit „Sabia Răzbunării", al-Adel este căutat de Statele Unite ale Americii, care a pus o recompensă de 10 milioane de euro pe capul său.

Saif al-Adel a fost implicat în atacul asupra ambasadei americane din Kenya în 1998. Presa internațională notează că Saif al-Adel ar fi început să recruteze luptători ISIS care să adere la Al-Qaeda. Un expert britanic în terorism a declarat pentru Daily Mirror: „Comparativ cu Zawahiri, el este probabil un lider mult mai eficient, cel puțin dacă nu mai eficient decât bin Laden". Saif al-Adel l-ar succeda la conducerea organizației teroriste pe compatriotului său, Ayman al-Zawahiri, despre care se presupune că a murit.

Colonelul britanic Richard Kemp, care a monitorizat mișcările lui Saif pentru guvern în anii 2000, a declarat pentru sursa citată: „Este foarte probabil să fie noul lider, deoarece este extrem de respectat în Al-Qaeda, dar, în mod crucial, este respectat și în rândul statului islamic. Nu numai că ar putea fi noul șef al al-Qaeda, dar ar putea, de asemenea, să-i atragă pe membrii ISIS să se alăture al-Qaeda sau să provoace un fel de fuziune între cei doi. Există cooperare între astfel de grupuri, dar Saif este atât de bine respectat încât ar putea provoca o cooperare și mai mare sau chiar o fuziune".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu