Papa Francisc se înclină în fața Chinei comuniste și confirmă un episcop numit de Beijing

Postat la: 21.07.2023 - 17:58

Papa Francisc a semnalat Chinei și lumii că acordul secret dintre Vatican și China cedează într-adevăr autoritatea și puterea Vaticanului autorităților comuniste de la Beijing.

În buletinul zilnic din 15 iulie, Biroul de Presă al Sfântului Scaun a anunțat că Papa Francisc l-a numit pe episcopul Joseph Shen Bin ca episcop de Shanghai, "transferându-l astfel din dieceza de Haimen, provincia Jiangsu".

Vestea semnificativă a fost, așa cum a devenit în ultima vreme un lucru obișnuit din partea Vaticanului, publicată într-o zi de sâmbătă, într-o aparentă mișcare de a atrage cât mai puțină atenție.

Dacă numele episcopului Shen Bin vă este familiar, aceasta se datorează faptului că el a fost deja numit de Partidul Comunist Chinez (PCC) în fruntea Diecezei de Shanghai încă din 4 aprilie anul acesta, într-o mișcare despre care Vaticanul a fost doar "informat", dar nu și implicat.

Numirea sa din aprilie a venit din partea Grupului episcopilor catolici chinezi, controlat de stat, care face parte din Asociația Patriotică Catolică Chineză (CPA), aprobată oficial de statul chinez.

Shen este șeful Grupului Episcopilor Catolici Chinezi, care nu recunoaște autoritatea Sfântului Scaun în ceea ce privește numirea de noi episcopi.

Prin numirea lui Shen la Shanghai, PCC a ignorat complet termenii acordului secret dintre China și Vatican din 2018, care ar trebui să fie o colaborare între Vatican și Beijing în ceea ce privește numirea episcopilor.

În schimb, Vaticanul a declarat prin intermediul biroului său de presă că "Sfântul Scaun a fost informat cu câteva zile în urmă despre decizia autorităților chineze" și apoi "a aflat din mass-media despre această înțelegere" în dimineața în care a avut loc evenimentul.

La vremea respectivă, episcopul de Shanghai recunoscut de Vatican era de fapt episcopul Thaddeus Ma Daqin, care fusese numit la sediu ca auxiliar al acestuia în 2012, PCC considerându-l loial lor. Cu toate acestea, după consacrarea sa, el a denunțat și a părăsit APC, fiind ulterior plasat în arest la domiciliu într-un seminar din apropiere.

Shen însuși fusese recunoscut de Vatican în fosta sa dieceză de Haimen în momentul mutării sale la Shanghai.

Ulterior, autoritățile chineze au vizitat noul său sediu din Shanghai în luna mai, pentru a se asigura că acesta propagă politicile aprobate de PCC. Rapoartele de știri locale au scris că vizita a avut ca scop "studierea progreselor bisericii locale în ceea ce privește implementarea politicilor socialiste" și pentru a impune "chinezificarea (sinicizarea) religiei".

Cu un astfel de context, mișcarea Papei de a aproba retroactiv decizia PCC a fost larg criticată de catolicii care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la relația actuală a Vaticanului cu Beijingul. "Politica lui Francisc față de China este pe deplin expusă ca o trădare impardonabilă și ticăloasă a catolicilor chinezi, în timp ce este forțat să acționeze ca un agent al PCC în instalarea marionetei sale ca episcop de Shanghai", a scris Damian Thompson de la The Spectator.

Cardinalul secretar de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, alături de Papa Francisc, a apărat în permanență acordul, care a fost reînnoit de două ori de la începutul său, în toamna anului 2018. El a continuat acest record sâmbătă prin publicarea unui interviu realizat cu Vatican News, în care a explicat și a apărat decizia Papei Francisc de a aproba deturnarea autorității Vaticanului de către PCC.

Parolin a declarat că demersul PCC de a instala pe Shen - și, de asemenea, pe episcopul John Peng Weizhao ca episcop auxiliar de Jiangxi, care este o dieceză nerecunoscută de Sfântul Scaun - "pare să nu țină cont de spiritul de dialog și colaborare stabilit între Vatican și partea chineză de-a lungul anilor și care a găsit un punct de referință în Acord". Într-adevăr, în ceea ce privește numirea episcopului John, Vaticanul a declarat că a aflat ulterior de ceremonie cu "surprindere și regret".

Dar Parolin a declarat pentru Vatican News că "Sfântul Părinte Francisc a decis să vindece neregula canonică creată la Shanghai, în vederea binelui mai mare al diecezei și a exercitării fructuoase a ministerului pastoral al episcopului".

El a susținut că intenția Papei Francisc de a legitima transferul lui Shen de către PCC "este fundamental pastorală și îi va permite episcopului Shen Bin să lucreze cu mai multă seninătate pentru a promova evanghelizarea și a favoriza comuniunea eclezială".

Parolin a adăugat că Vaticanul încă mai speră la o viitoare colaborare cu PCC în ceea ce privește poziția altor doi episcopi, ale căror poziții "sunt în așteptare de ceva timp".

În interviul său - care a fost difuzat integral jurnaliștilor, dar publicat doar parțial de Vatican News - Parolin a răspuns, de asemenea, la întrebări despre acordul sino-vatinian în sine, declarând că "textul este confidențial deoarece nu a fost încă aprobat definitiv".

Un astfel de argument este ușor ciudat, având în vedere că acordul a fost reînnoit de două ori din 2018 - punând astfel sub semnul întrebării natura sa temporară - dar și faptul că Papa Francisc a publicat anterior online reformele sale temporare referitoare la Vatican înainte ca acestea să fie apoi reeditate într-o versiune finală câțiva ani mai târziu.

Acordul, care "se învârte în jurul principiului de bază al consensualității deciziilor care îi afectează pe episcopi", este realizat prin "încrederea în înțelepciunea și bunăvoința tuturor", a declarat Parolin.

Dar expertul în China Stephen Mosher a descris acordul ca fiind o acțiune care a fost "poate cea mai controversată a unui papalitate bântuită de controverse". Criticând acordul în 2018, Mosher a sintetizat o capitulare a Vaticanului în fața Beijingului și a prezis viitoarele luări de putere ale chinezilor:

Având în vedere toate acestea, de ce nu s-ar gândi Beijingul că Papa se va dovedi la fel de conciliant în viitor, acceptând acei candidați pe care ei îi vor înainta? Nu a încetat niciodată să insiste asupra controlului total... Singura cale pentru ca acordul să funcționeze este ca Papa să accepte pur și simplu alegerile Beijingului. A face altfel ar însemna să interfereze în "suveranitatea" Chinei.

Cardinalul Joseph Zen, episcop emerit de Hong Kong, a criticat în mod repetat și vehement acordul. El a descris-o ca fiind o "trădare incredibilă" a catolicilor din China și a acuzat Vaticanul că i-a "vândut" pe catolicii chinezi.

În timp ce Parolin a apărat acordul ca pe un mijloc necesar de "dialog" cu autoritățile comuniste, acordul a dus, de fapt, la o creștere accentuată a persecuției religioase de la semnarea sa, pe care Comisia Congresului Executiv al SUA pentru China a descris-o drept o consecință directă a acordului. În raportul său pentru 2020, Comisia a scris că persecuția la care s-a asistat este "de o intensitate nemaiîntâlnită de la Revoluția Culturală".

Comisia a legat în mod direct creșterea persecuției catolice de acord: "Ulterior, autoritățile locale chineze au supus credincioșii catolici din China la o persecuție sporită prin demolarea bisericilor, îndepărtarea crucilor și continuarea reținerii clerului clandestin. Organizațiile religioase naționale catolice catolice conduse de Partid au publicat, de asemenea, un plan de "sinicizare" a catolicismului în China."

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu