Patriarhul Kirill cere sprijinul Papei Francisc pentru a opri evacuarea Mănăstirii Pecersk din Kiev
Postat la: 12.03.2023 - 10:16
Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, i-a cerut sâmbătă Papei Francisc şi altor lideri religioşi să convingă Ucraina să-şi înceteze „represiunea" împotriva aripii locale a bisericii ortodoxe aliate istoric cu Rusia.
Vineri, Kievul a ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene să părăsească un complex de mănăstiri în care îşi are sediul, aceasta fiind cea mai recentă măsură împotriva unei confesiuni despre care guvernul spune că este pro-rusă şi colaborează cu Moscova.
Kirill a îndemnat liderii religioşi şi organizaţiile internaţionale „să depună toate eforturile pentru a împiedica închiderea forţată a mănăstirii, care va duce la o încălcare a drepturilor a milioane de credincioşi ucraineni", se arată într-o declaraţie postată pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse.
Patriarhul Kirill a susţinut cu tărie invazia Rusiei în Ucraina şi spune că Biserica Ortodoxă Ucraineană a rupt legăturile cu Rusia şi cu Patriarhia Moscovei şi este victima unei vânători de vrăjitoare motivate politic.
Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat în mod regulat percheziţii la bisericile suspectate de legături cu Moscova. Acesta a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor săi financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici. Kirill a declarat că este regretabil faptul că drepturile şi libertăţile credincioşilor ucraineni sunt încălcate în mod flagrant.
Printre numeroşii lideri cărora li se adresează apelul se numără Papa Francisc, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, şeful Bisericii Copte din Egipt, Papa Tawadros, precum şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.
Ministerul ucrainean al Culturii a anunţat că Biserica Ortodoxă Ucraineană are termen până la 29 martie pentru a părăsi complexul mănăstirii Pecersk Lavra din Kiev, veche de 980 de ani, unde îşi are sediul.
Majoritatea credincioşilor ortodocşi ucraineni aparţin unei ramuri separate a bisericii ordodoxe, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea ramurilor care erau independente de autoritatea Moscovei.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu