Pentagonul consideră că "macaralele spion" chinezești din porturile americane sunt un "cal troian" al serviciilor secrete!

Postat la: 07.03.2023 - 12:06

Oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea că macaralele fabricate în China care funcționează în porturile importante din SUA și în diverse baze militare ar putea servi drept "cal troian" pentru programul de colectare de informații al Beijingului, a relatat The Wall Street Journal.

Potrivit oficialilor din domeniul securității naționale și ai Pentagonului, macaralele de la navă la țărm, produse de compania chineză ZPMC, sunt echipate cu senzori avansați capabili să detecteze și să monitorizeze containerele de transport maritim, ceea ce trezește alarma că Beijingul ar putea aduna informații despre materialele transportate către sau dinspre porturile sau bazele militare americane.

"Macaralele pot fi noul Huawei", a declarat pentru WSJ Bill Evanina, un fost oficial de top al contrainformațiilor din SUA. Oficialii americani au interzis accesul gigantului chinez de telecomunicații Huawei Technologies la rețelele de comunicații din SUA, de teama spionajului. Iar acesta a spus că amploarea spionajului depășește Huawei și se extinde la alte forme, cum ar fi macaralele.

"Este combinația perfectă de afaceri legitime care se pot deghiza și în colectare clandestină de informații", a spus Evanina. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington a declarat că noua panică în jurul macaralelor este "motivată de paranoia" și reprezintă o încercare de a obstrucționa comerțul și cooperarea economică cu China. Persoana a adăugat:

"Să joci "cartea Chinei" și să lansezi teoria "amenințării Chinei" este iresponsabil și va dăuna intereselor SUA înseși". Îngrijorările legate de presupusele macarale "spion" vin după o dispută recentă între SUA și China cu privire la baloanele de mare altitudine. Ca răspuns la un recent balon spion în largul coastei Carolinei de Sud, administrația Biden a desfășurat un avion de luptă invizibil care a reușit să doboare balonul cu o rachetă Sidewinder.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu