Pentagonul explică ce s-ar întâmpla cu Coreea de Nord dacă Kim ar lansa un atac nuclear!

Postat la: 03.11.2022 - 08:38

Pe 27 octombrie, Pentagonul a publicat trei documente care descriu Strategia națională de apărare a Statelor Unite, cea mai recentă Revizuire a Posturii Nucleare și a Politicii sa privind Apărarea Antirachetă - Nuclear Posture Review (NPR). China și Rusia ocupă o mare parte din analiza efectuată de Departamentul Apărării al SUA, însă Coreea de Nord este țara care primește cel mai mare avertisment dintre toate documentele eliberate în versiunea lor neclasificată.

În Nuclear Posture Review (NPR), Statele Unite vizează direct Phenianul. Regimul Kim Jong Un, se arată în raport, "reprezintă o amenințare persistentă și un pericol tot mai mare pentru Statele Unite și regiunea Indo-Pacific, pe măsură ce își extinde, diversifică și își îmbunătățește capacitățile nucleare, de rachete balistice și militare.

Prin urmare, Nuclear Posture Review afirmă că "orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva Statelor Unite sau a aliaților și partenerilor săi este inacceptabil și va duce la sfârșitul acelui regim". Și dacă nu este suficient de clar, adaugă: "Nu există niciun scenariu în care regimul Kim să poată folosi arme nucleare și să supraviețuiască".

Pentagonul notează că recentele teste de rachete nord-coreene includ unele arme cu capacitate hipersonică, așa cum sunt definite de Phenian și reamintește că "majoritatea rachetelor balistice nord-coreene au o capacitate evaluată de a transporta încărcături nucleare".

În ciuda amenințării din Coreea de Nord, China ocupă, de asemenea, un loc proeminent în Nuclear Posture Review al SUA, care numește gigantul asiatic o provocare majoră la adresa securității SUA și sugerează că Beijingul intenționează să fabrice 1.000 de focoase până la sfârșitul acestui deceniu.

La o conferință recentă la Consiliul Atlantic, Richard C. Johnson, secretar adjunct al apărării pentru politica nucleară și combaterea armelor de distrugere în masă, a declarat că Statele Unite "sunt foarte îngrijorate de construcția a două reactoare de reproducere rapidă în China, care ar putea genera o cantitate mare de plutoniu pentru utilizare în arme nucleare, precum și instalațiile de reprocesare care ar extrage plutoniul".

În ceea ce privește Rusia, NPR indică că prezintă o amenințare mai "acută" din cauza războiului pe care Vladimir Putin l-a lansat împotriva Ucrainei și a amenințării președintelui rus de a folosi arme nucleare în luptă. În ciuda "retoricii nucleare iresponsabile" a lui Putin, secretarul Apărării Lloyd Austin a explicat în prezentare că Moscova încă "nu poate sfida în mod sistematic Statele Unite pe termen lung".

Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari riscuri constă în diversificarea arsenalului său, dar și în faptul că își consideră armele nucleare drept "un scut pentru a întreprinde o agresiune nejustificată împotriva vecinilor". În 2021, Agenția de Informații pentru Apărare a concluzionat că Rusia deține probabil între 1.000 și 2.000 de focoase nucleare nestrategice, dar Departamentul de Stat a declarat în aprilie 2022 că această estimare include armele retrase care așteaptă dezafectarea.

De asemenea, Nuclear Posture Review (NPR) evaluează ambițiile nucleare ale Iranului și pune în centrul atenției sistemele de arme extrem de controversate, cum ar fi o bombă gravitațională nucleară și o rachetă nucleară lansată de submarin.

Politica nucleară a Pentagonului detaliază şi care sunt opțiunile în fața posibilelor amenințări nucleare atât la adresa țării în sine, cât și la cea a națiunilor aliate. În special, sunt citate cele trei picioare ale așa-numitei "triade nucleare", și anume rachetele balistice intercontinentale la sol, care pot fi lansate rapid. În al doilea rând, armele foarte rezistente lansate de submarin. Și în al treilea rând, bombardierele strategice, care sunt vizibile și recuperabile.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu