Politico: Europa finanțează de fapt războiul lui Putin!

Postat la: 22.02.2022 - 14:41

Europa ajută la finanțarea mașinii de război a Kremlinului prin plăți pentru petrol și gaze. Într-o demonstrație publică de aliniere cu Washington, europenii au vorbit dur cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei, chiar înainte ca Putin să recunoască independența regiunilor pro-ruse din estul Ucrainei, Luhansk și Donețk, și să-și trimită armata acolo.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va scoate Rusia din sistemul bancar internațional, iar premierul britanic Boris Johnson a spus că firmele rusești nu vor putea efectua tranzacții în dolari americani și lire sterline. Analiștii Politico sunt de părere că acele sancțiuni financiare "l-ar lovi puternic pe Putin". O concluzie pripită: gazul și petrolul rusesc continuă să curgă spre Europa, iar banii europenilor către Moscova. Cum ar putea sancțiunile bancare să împiedice Gazprom să încaseze plățile UE? În niciun fel.

Europa se zbate într-o capcană: este prinsă de conductele de aprovizionare ale Gazprom, iar Bruxellesul nu a făcut progrese substanțiale în reducerea dependenței, așa cum a promis că va face după invazia Crimeei de către Rusia în 2014. În 2020, 35% din importurile de gaze ale UE au venit din Rusia, în creștere față de 26% în 2010. În 2021, ponderea Rusiei în importurile de gaze în UE a fost de peste 42% numai prin conducte, fără a include transporturile de GNL. UE nu o să adune unanimitatea necesară privind sancțiunile împotriva sectorului energetic rusesc. Premierul italian Mario Draghi a subliniat că sancțiunile nu ar trebui să includă sectorul energetic.

Germania - cea mai mare economie a Europei - nu are cum să fie entuziasmată de orice restricții asupra fluxurilor de gaze din Rusia, pe care le dorește extinse prin conducta Nord Stream 2. Gazul este doar un element al dependenței energetice a Europei de Rusia. Statele din bloc importă, de asemenea, cărbune și țiței din Rusia. Politicienii de la Bruxelles nu prea mai au loc de manevră. Putin împușcă doi iepuri dintr-un foc: își consolidează puterea militară în Ucraina și supune Europa la cheremul Gazprom. Europenii s-au confruntat cu facturi record la energie, odată cu inflația, și greu de crezut că vor fi dispuși să facă sacrificii pentru Ucraina.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu