Președintele Columbiei acuză SUA că „sunt pe cale de a ruina practic toate economiile lumii"!

Postat la: 22.10.2022 - 11:06

Gustavo Petro, președintele Columbiei, susține că Statele Unite ale Americii ruinează economiile din întreaga lume prin creșterea dobânzilor, scrie AFP.

„Statele Unite sunt pe cale de a ruina practic toate economiile lumii", a afirmat președintele columbian la o întâlnire cu locuitori ai orașului Turbo.

Acesta susține că economiile țărilor sunt amenințate de recesiune și de „rata mare a dobânzii" stabilită de Rezerva Federală americană care atrage „capitalurile țărilor sud-americane".

„Statele Unite iau decizii pentru a se proteja, uneori fără să se gândească la ce vor implica acțiunile lor. Economia națiunilor latino-americane se golește (...) Monedele noastre se depreciază, nu doar pesoul columbian", mai spune Gustavo Petro.

Președintele columbian este printre primii care a vorbit despre o criză globală din cauza a ceea ce el a numit „războiul gazului" din Europa, ca urmare a conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Pentru a lupta împotriva inflației, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii
și-a majorat dobânzile de referință de cinci ori, de la intervalul 0-0,25% în care se aflau în martie 2020, la 3,00-3,25%.

Drept urmare, datoria în dolari a Columbiei ar putea crește accelerat și o scurgere de capital ar putea avea loc datorită perspectivei investitorilor de a obține un profit mai mare, estimează analiștii.

De la începutul anului, moneda columbiană s-a depreciat cu 16% față de dolar. În Columbia, un dolar valorează 4.700 de pesos, ceva nemaivăzut până în prezent, mai scrie AFP.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu