Președintele Elveției: "Există o o frenezie de război printre șefii de stat ai UE!"
Postat la: 14.03.2023 - 15:37
Neutralitatea elvețiană trebuie să-și păstreze „nucleul dur", a declarat duminică președintele elvețian Alain Berset, pentru că „iată ceea ce reprezintă: atașamentul față de dreptul umanitar și drepturile omului, protecția civililor, protecția Convențiilor de la Geneva", scrie RTS
Pentru Alain Berset, care a vorbit într-un interviu acordat NZZ am Sonntag, respectarea acestei neutralități este mai importantă ca niciodată, chiar dacă acesta din urmă trebuie să se adapteze.
"Trebuie să ne întrebăm unde vom fi ca țară, unde va fi Europa peste cinci, zece sau treizeci de ani. Tot ceea ce decidem astăzi trebuie măsurat după acest criteriu", a adăugat el.
„Ce putem face pentru a proteja populația civilă din Ucraina?
Elveția este ferm angajată și a adoptat foarte rapid sancțiuni internaționale fără precedent, enumeră el. La acestea se adaugă eforturile depuse chiar în Ucraina, de exemplu în domeniul deminării, continuă președintele elvețian.
Președintele Confederației consideră că în vremuri de furtună este necesar să ne reorientăm asupra fundamentelor. "Și acum, pentru unii, dintr-o dată nu mai există nici o linie. Mi se pare uimitor", a spus el.
Ca și înainte de Primul Război Mondial, "Simt această frenezie războinică în anumite cercuri. Și sunt foarte îngrijorat de asta [...] pentru că acest sentiment se bazează pe o viziune pe termen scurt", alarmează Alain Berset. În acest sens, poziția Consiliului Federal este clară: „Armele elvețiene nu trebuie folosite în războaie".
„Actuala lege privind materialul de război este rezultatul unui proces îndelungat". Elveția este un partener de încredere și poziția sa este „în general" bine înțeleasă, crede el.
"Înţeleg şi respect faptul că alte ţări au o poziţie diferită. Dar trebuie respectată şi poziţia Elveţiei", notează președintele socialist. „Pur și simplu să spun acum că situația este alta, că Elveția trebuie să schimbe totul fără să țină cont de temeiul legal, asta nu este posibil".
Abandonarea neutralității ar afecta Geneva internațională și, prin urmare, Elveția, mai notează el. „Uneori am impresia că în Elveția nu suntem suficient de conștienți de importanța centrală a Genevei".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu