Presa lui Erdogan: "Soluția celor două state'" obține mai mult sprijin în lumea arabă

Postat la: 15.11.2023 - 09:37

Unul din cele mai mari ziare din Turcia, Huriyet, scrie într-o analiză că declarația comună în 31 de puncte prezentată la Riad de Liga Arabă și Organizația pentru Cooperare Islamică „este pozitivă, în ciuda unor lipsuri", iar „soluția celor două state" pentru rezolvarea conflictului din Gaza a obținut și mai mult sprijin:

1. Lipsa unui embargou împotriva Israelului

Să începem cu lipsurile. Țările arabo-islamice au cerut, prin articolul 4, oprirea imediată a livrărilor de arme și muniții către Israel. 80% din armele și munițiile folosite de Israel provin din SUA iar restul de 20% din Germania, Franța și Anglia. Este important și ce fel de embargou vor impune Israelului țările arabo-islamice care au cerut celor patru state occidentale să oprească livrările de arme. Dar din păcate, printre cele 31 de puncte ale declarației comune nu se află niciun articol referitor la embargou. Cu toate acestea, președintele iranian Reisi, care a anunțat în timpul summitului un proiect de soluționare a conflictului în 10 puncte, a sugerat ca țările arabo-islamice să întrerupă relațiile politice și economice cu Israelul, să impună un embargo comercial în domeniul energetic și să sprijine eforturile de a boicota mărfurile israeliene.

2. Mesaj că "OEP este singurul reprezentant"

Cel de al 27-lea articol al declarației comune subliniază că Organizația pentru Eliberarea Palestinei este singurul reprezentant legitim al poporului palestinian și că toate grupările palestiniene doresc să se reunească sub umbrela OEP. În cel de al 15-lea articol se trasează o linie roșie în ceea ce privește dislocarea locuitorilor, fie în interiorul Fâșiei Gaza și a Cisiordaniei, fie în afara lor. Prin aceste articole se dorește eliminarea avantajului pe care l-ar oferi Israelului decuplarea statutului Fâșiei Gaza de cel al Cisiordaniei. Astfel, este respins modelul de soluționare a conflictului propus de Occident, prin întrebarea "Cine va guverna Gaza?" și se subliniază determinarea legată de soluția "celor două state".

3. China, centrul de greutate al Conferinței

Articolul 29 din declarația comună a summit-ului arabo-islamic solicită convocarea unei conferințe internaționale de pace pentru a asigura încetarea ocupației și punerea în aplicare a soluției celor două state. Aceasta este problema cu adevărat importantă. SUA și Israelul s-au înconjurat cu o duzină de susținători deplini. În urma reacției opiniei publice europene, guvernele europene au început să se poziționeze împotriva ocupației israeliene. Apoi contradicțiile au început să crească între SUA și Israel. Majoritatea lumii sprijină Palestina. Cu toate acestea, pentru a rezolva această problemă, SUA trebuie să fie forțate să facă acest lucru. Calea de a face acest lucru este o conferință internațională, iar centrul de greutate al conferinței este China. Țările arabo-islamice nu pot împinge SUA spre o soluție decât oferind mai multă greutate Chinei; China poate furniza ponderea necesară pentru a forța SUA spre o soluție doar atunci când în spatele ei se formează un front larg. Conferința țărilor arabo-islamice de la Riad este valoroasă pentru că este acea etapă a procesului care va asigura impulsul reciproc.

4. Pe măsură ce se apropie soluția celor două state

Singura soluție a acestei probleme vechi de 75 de ani este cea bazată pe ideea a doua state. 7 octombrie a impulsionat sprijinul pentru soluția celor două state și a arătat că situația actuală nu mai poate continua. Adică ori două state, ori două state! Cu siguranță, nu se poate rezolva de pe azi pe mâine o problemă veche de 75 de ani dar pentru prima dată în 75 de ani s-a ajuns atât de aproape de o soluție. Condițiile lumii multipolare care se construiesc au o pondere mare în acest lucru. În timp ce Sudul Global rezolvă această problemă, va face și progrese în remodelarea relațiilor internaționale... Condițiile în care se clădește lumea multipolară actuală au o mare importanță. În timp ce rezolvă această problemă, Sudul Global va contribui și la reformarea relațiilor internaționale".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu