Prima reacție a lui Joe Biden după ce SUA au evitat la mustață o situație catastrofală!
Postat la: 28.05.2023 - 22:14
Preşedintele american Joe Biden şi liderul republican Kevin McCarthy au ajuns la un "acord de principiu" în vederea evitării intrării în incapacitate de plată a Statelor Unite, care urmează să fie supus la vot în Camera Reprezentanţilor, majoritar republicană, miercuri, a anunţat preşedintele acesteia, iar apoi în Senat, majoritar democrat.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy a apreciat, într-o alocuţiune, că acest compromis bugetar, despre care nu a oferit detalii, este "întru totul demn de poporul american".
Liderul conservator s-a felicitat cu privire la "reduceri istorice" ale cheltuielilor publice pe care acordul le prevede, în opinia sa, principala revendicare a republicanilor.
"Acest acord este un compromis, ceea ce înseamnă că fiecare nu obţine tot ceea ce vrea", a reacţionat, la rândul său, Joe Biden, care dă asigurări că textul "reduce cheltuielile, protejând totodată programe publice esenţiale".
Biden: Am evitat un default catastrofal
Preşedintele democrat apreciază că acest acord cu conservatorii este "o veste bună, pentru că evită un default (de plată) catastrofal".
Kevin McCarthy a anunţat că se întâlneşte din nou, duminică, cu Joe Biden şi că va publica textul, rezultatul unor negocieri dificile.
Presa americană scrie că acordul între Executiv şi opoziţie ridică pe o perioadă de doi ani - până la alegerile prezidenţiale din 2024 - plafonul îndatorării publice a Statelor Unite.
Dacă această ridicare a plafonului nu ar fi avut loc, prima putere mondială risca să intre în incapacitate de plată la 5 iunie, incapabilă să-şi onoreze angajamentele financiare - salarii, pensii şi rambursarea creditorilor.
La fel ca aproape toate economiile mari, Statele unite trăiesc pe credit.
Însă, spre deosebire de alte ţări dezvoltate, America se loveşte mereu de o constrângere juridică - plafonul datoriei, suma maximă de îndatorare a Statelor Unite, care este necesar să fie ridicată în mod oficial de către Congres.
Din această procedură legislativă de rutină, republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor din ianuarie, au făcut un instrument de presiune politică.
Ei au refuzat să scrie un "cec în alb" preşedintelui democrat şi au condiţionat orice ridicare a acestui plafon - în prezent de 31.400 de dolari - de tăieri bugetare.
Joe Biden, care candidează la un al doilea mandat, a refuzat mult timp să vină la masa negocierilor şi a acuzat opoziţia de faptul că ia economia americană "ostatică" cerând tăieri.
În urma mai multor întâlniri la Casa Albă între cei doi, echipele preşedintelui şi "speaker"-ului republican au început negocieri "interminabile", toate comentate abundent de către întreg Washingtonul.
Acordul de principiu la care au ajuns sâmbătă seara oferă o bulă de aer pieţelor financiare, care nu au intrat niciodată în panică în mod real, dar pe care această paralizie începea să le facă să-şi piardă răbdarea.
Este foarte obişnuit să se ajungă la un compromis în ultimul moment în acest tip de dosar.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu