Primul metrou din Vietnam, construit de China, transportă 15.000 de pasageri pe zi

Postat la: 14.01.2022 - 10:24

Ceremonia de deschidere a primului metrou ușor urban din Vietnam, care a fost construit cu fonduri majore din China, a avut loc recent la Hanoi. Linia de metrou a făcut aproximativ 13.000 de curse și a transportat peste 1 milion de persoane în timpul operațiunii de probă de 67 de zile, care a început pe 6 noiembrie 2021. Analiștii au spus că vor fi efectuate mai multe călătorii pe măsură ce economia vietnameză se va redresa, susținută de o ocupare mai mare și de angajați în creștere.

Linia de metrou Cat Linh-Ha Dong, de 13 kilometri, cu 12 stații - care leagă aceasta de liniile de cale ferată și de autobuz și universități -, a fost construită de China Railway Sixth Group Co. și are o capacitate maximă de transport de 28.500 de pasageri pe oră pe fiecare sens. Fiind prima cale ferată urbană din Vietnam, linia Cat Linh-Ha Dong poate ajuta la realizarea unui circuit de deplasare convenabil de 20 de minute în Hanoi, oraș cu aproape 9 milioane de locuitori. În fiecare zi, ruta Cat Linh-Ha Dong a transportat în medie 14.917 de pasageri, potrivit municipalității hanoiene. Linia de metrou este, de asemenea, cel mai mare proiect urban ușor de metrou construit de China, care a integrat întreg lanțul industrial de standarde chineze, inclusiv tehnologia de construcție, echipamente, materiale, supraveghere și management operațional.

Peste 6.000 de tehnicieni au fost instruiți cu 20.000 de oameni angajați în timpul construcției și care a implicat aproape 40 de tipuri de lucrări în 11 sisteme profesionale, a spus compania China Railway. Funcționarea proiectului de 868 de milioane de dolari este 100% în mâinile companiei de metrou vietnameze, potrivit China Railway Sixth Group Co. „În timpul operațiunii de probă au fost efectuate aproximativ 15.000 de călătorii de pasageri pe zi și sunt așteptați mai mulți pasageri deoarece COVID-19 ar fi împiedicat unii oameni să ia transportul public. Astfel respingem afirmațiile denigratoare ale presei americane", a declarat joi pentru presa chineză un inginer feroviar pe nume Wang, care a refuzat să dezvăluie numele angajatorului său.

Numărul total de călătorii de pasageri în Vietnam a fost de 2,387 miliarde în 2021, în scădere cu 33% față de an, potrivit statisticilor publicate de Oficiul General de Statistică (GSO) din Vietnam. Prețul unui bilet pentru metroul Cat Linh-Ha Dong este de 8.000 VND (0,35 USD) pentru o singură călătorie și 30.000 VND pentru un permis zilnic. Un permis lunar costă 200.000 de VND, a informat presa locală. Salariul mediu lunar al lucrătorilor în 2021 a fost de 6,6 milioane de dong, în scădere cu 603.000 de dong față de aceeași perioadă din 2020, se arată în datele GSO. Înseamnă că un muncitor va plăti aproape jumătate din câștigul lunar pentru a cumpăra permise lunare pentru metrou pentru un an întreg.

Având în vedere că IPC mediu în Vietnam în 2021 a crescut cu 101,84% față de 2020, transportul cu metroul va reprezenta o povară financiară nu mică pentru mulți lucrători, au spus analiștii. Dar ei au remarcat că, pe măsură ce economia vietnameză își revine și numărul de locuri de muncă crește, mai mulți oameni vor lua metroul, deoarece este convenabil și sigur. Călătoriile regulate pe traseul utilizatorilor de bilete lunare au rămas stabile și sunt în creștere, mai ales pe măsură ce elevii se întorc la școală, a precizat autoritatea municipală din Hanoi.

Marian Gârleanu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu