Propunere controversată în Europa: Se cere interzicerea utilizării femininului pentru funcțiile publice

Postat la: 22.07.2024 - 09:40

 

Un partid din Europa vrea să interzică utilizarea femininului pentru substantivele care denumesc funcțiile publice și cere amenzi de până la 5.000 de euro pentru cine nu se conformează.

Gata cu formele de feminin pentru substantive precum 'avocată', 'doctoriță', 'primăriță', 'deputată', aceasta este ceea ce solicită partidul Liga, condus de ex-premierul Italiei Matteo Salvini, într-un proiect de lege. Liga solicită acest lucru printr-un proiect de lege prezentat în urmă cu o săptămână la Senat de deputatul Manfredi Potenti și intitulat „Dispoziții pentru protejarea limbii italiene, cu respectarea diferențelor de gen".

Partidul lui Matteo Salvini cere eliminarea folosirii femininului în documentele administrației publice pentru substantivele referitoare la funcții instituționale - cum ar fi cea de primăriță, de exemplu - și revenirea la folosirea doar a variantei masculine, indiferent de sexul persoanei la care se referă actul.

Pentru cei care nu respectă dispoziția, proiectul de lege prevede chiar și o sancțiune care variază de la un minim de 1.000 de euro la un maxim de 5.000. Scopul proiectului de lege, în intenția Ligii, este de a „păstra integritatea limbii italiene și, în special, de a evita modificarea abuzivă a titlurilor publice prin încercări «simbolice» de adaptare a acestora".

În special, articolul 2 al textului, care deocamdată nu a fost încă programat să intre la vot, prevede că „în orice act sau document emis de entități publice sau de alte entități finanțate din fonduri publice sau în orice caz destinat utilității publice, este interzisă utilizarea genului feminin pentru neologismele aplicate titlurilor instituționale ale statului, gradelor militare, titlurilor profesionale, distincțiilor și funcțiilor identificate prin acte cu putere de lege".

Articolul 3, pe de altă parte, după cum relatează Adnkronos, prevede „interzicerea folosirii discreționare a femininului sau a genului exagerat sau orice experiment lingvistic", precizând că „este permisă folosirea formei duble sau a masculinului universal, care să fie înțelese în sens neutru și fără nicio conotație sexistă". La articolul 4, capitolul dedicat amenzilor care vor fi declanșate pentru cei care încalcă interdicția. 'Încălcarea obligațiilor prevăzute de prezenta lege atrage după sine aplicarea unei amenzi administrative constând în plata unei sume de la 1.000 la 5.000 de euro', se arată în text.

Potrivit Ligii, este necesar „să se evite ca lupta legitimă pentru egalitatea de gen, pentru a obține vizibilitate și consens în societate, să recurgă la aceste excese care nu respectă instituțiile".

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu