Protestatarii din Iran au capturat mașini de poliție și strigă "moarte dictatorului"!

Postat la: 26.09.2022 - 07:18

Manifestațiile care au izbucnit în Iran în urmă cu mai bine de o săptămână după moartea tinerei kurde de 22 de ani Mahsa Amini s-au răspândit în toată țara și s-au transformat în cel mai mare val de proteste din ultimii ani. Televiziunea de stat din Iran a transmis că zeci de persoane au fost ucise.

Autoritățile au restricționat serviciile de internet și de telefonie mobilă pentru a preveni apariţia online a înregistrărilor cu proteste și răspunsul forțelor de securitate, afirmă activiștii.

Moartea Mahsei Amini a reaprins mânia cu privire la problemele din Iran, inclusiv restricțiile asupra libertăților personale, codurile vestimentare stricte pentru femei și o economie afectată de sancțiuni. Femeile au jucat un rol predominant în proteste, fluturând și arzându-și vălurile.

Unele și-au tuns părul în mod public în timp ce mulțimile furioase au cerut înlăturarea de la putere a liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Protestele sunt cele mai mari din țară de la demonstrațiile legate de prețul combustibililor din 2019, când Reuters a raportat că 1.500 de persoane au fost ucise într-o represiune împotriva protestatarilor - cea mai sângeroasă criză de tulburări interne din istoria Republicii Islamice.

Agenția oficială de știri IRNA a anunțat duminică că un membru al Basij, o miliție afiliată Gărzilor Revoluționare, a murit din cauza rănilor suferite în cursul a ceea ce a numit o "revoltă în Orumieh", în nord-vestul Iranului, unde trăiesc mulți dintre cei 10 milioane de kurzi din Iran. Conform agenţiei, moartea sa a avut loc într-o "conjunctură critică din istoria de 43 de ani a revoluției islamice", referindu-se la cele patru decenii de guvernare clericală a Iranului de la răsturnarea șahului.

Presa de stat a relatat că 12 sucursale ale băncilor au fost distruse în timpul tulburărilor din ultimele zile, iar 219 bancomate au fost avariate. Gruparea iraniană pentru drepturile omului Hengaw a descris orașul Oshnavieh, tot din nord-vestul țării, drept "complet militarizat". Se pare că autoritățile de acolo efectuează arestări în masă și că cel puțin cinci cadavre se află la morga spitalului. Reuters nu a putut verifica raportul.

Sâmbătă seara, contul de Twitter activist 1500tasvir a difuzat videoclipuri cu protestele din districtul Sattarkhan, la vest de Teheran, în care protestatarii adunați într-o piață scandau "nu vă fie teamă, suntem cu toții împreună în asta", cu o motocicletă a poliției arzând pe fundal.

Un videoclip postat sâmbătă pe rețelele de socializare a arătat o demonstrație în orașul Babol, din nordul ţării, cu tineri care încercau să înlăture portrete ale lui Ali Khamenei și ale ayatollahului Ruhollah Khomeini, fondatorul Republicii Islamice, de la poarta unei universități, în timp ce trecătorii strigau "moarte dictatorului".

Autorităţile iraniene i-au convocat pe ambasadorii britanic și norvegian pentru ceea ce au considerat drept amestec și o acoperire mediatică ostilă a tulburărilor la nivel național declanșate de moartea unei femei reținute de poliția pentru moralitate, a anunțat duminică agenția de presă semi-oficială ISNA.

Ministerul iranian de Externe l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Marii Britanii ca răspuns la "caracterul ostil" al presei în limba persană din Londra, a transmis agenția de presă ISNA.

Trimisul norvegian a fost, de asemenea, chemat să explice "poziția intervenționistă" a președintelui parlamentului țării, care și-a exprimat pe Twitter sprijinul față de protestatarii din Iran.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu