Putin, Kim, Jinping și Maduro au pus la cale noua strategie anti-Occident

Postat la: 13.09.2023 - 17:36

În timp ce președintele rus Vladimir Putin îl fermeca miercuri pe liderul suprem nord-coreean Kim Jong Un la un centru spațial din Extremul Orient rus, președintele chinez Xi Jinping îl primea lângă piața Tiananmen pe liderul socialist sud-american Nicolas Maduro.

Cei au toți în comun, alături de mulți alții, precum liderii din Belarus și Iran: ura față de Statele Unite și opoziția față de poziția „hegemonică" americană. Războiul din Ucraina a provocat apropierea statelor conduse de lideri „indezirabili" pentru Occident.

Preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat miercuri ridicarea relaţiilor dintre China şi Venezuela la cel mai înalt nivel, în timpul unei întâlniri la Beijing cu omologul său venezuelean Nicolas Maduro.

Anunțul vine în timp ce președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit în Rusia cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

De la începutul războiului din Ucraina, Occidentul a acuzat că „axa răului" (termen folosit inițial de liderul american George W.Bush) își întărește legăturile. Din acestă frăție geopolitică înfierată de Vest fac parte, printre altele, Rusia, China, Belarus, Iran, Venezuela, Cuba, Coreea de Nord, Pakistan.

Acuzațiile s-au bazat pe o serie de evenimente precum:

  • China și-a sporit colaborarea cu Rusia în domeniul economic
  • Iranul ar fi furnizat Rusiei drone militare
  • Emisarii Moscovei au luat tot mai des contact cu oficialii din Coreea de Nord
  • Belarus a fost de acord să găzduiască trupe ruse pe teritoriul său, iar liderul său face vizite dese la Kremlin

"Sunt foarte bucuros să anunţ împreună cu dumneavoastră ridicarea relaţiilor dintre China şi Venezuela la nivelul de parteneriat strategic permanent", a declarat Xi Jinping, potrivit televiziunilor.

Este cel mai înalt nivel al diplomaţiei chineze şi doar câteva alte state - Pakistan, Rusia, Belarus - au dreptul la acest tratament. Preşedintele venezuelean a fost primit împreună cu delegaţia sa la Palatul poporului, o clădire monumentală în preajma pieţei Tiananmen.

Beijingul are relaţii apropiate cu preşedintele venezuelean, altfel izolat pe scena internaţională, şi este unul dintre principalii creditori ai Venezuelei, al cărei PIB s-a contractat cu 80% în zece ani, din cauza crizei economice. Venezuela speră în susţinerea Chinei pentru a-şi relansa economia, afectată de o inflaţie-record pe plan mondial, de circa 400%.

Liderul socialist sud-american, Nicolas Maduro, împărtășește viziunea omologul său chinez privind un "destin comun al umanităţii". Critic feroce al SUA, Maduro a elogiat de asemenea China ca fiind un stat "fără un imperiu hegemonic care şantajează, domină şi atacă popoarele lumii".

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a promis miercuri preşedintelui rus Vladimir Putin ajutorul său pentru Rusia în războiul acesteia contra Ucrainei, după ce cei doi lideri s-au întâlnit la centrul spaţial Vostocinîi din Extremul Orient rus, transmit DPA şi AFP.

Rusia s-a ridicat pentru a-şi proteja suveranitatea şi securitatea, a spus Kim, citat de agenţia de presă Interfax. ''Am sprijinit întotdeauna şi vom continua să sprijinim total şi necondiţionat toate deciziile lui Putin şi ale guvernului rus. Folosesc acest prilej pentru a afirma că vom fi mereu alături de Rusia'', a spus liderul de la Phenian.

El a promis că ţara sa va face din relaţiile cu Rusia ''prioritatea sa absolută''. În opinia sa, ''Rusia se confruntă în acest moment cu forţe hegemonice pentru a-şi proteja interesele în materie de securitate''.

"Sunt ferm convins că armata şi eroicul popor rus, care a moştenit strălucit tradiţiile victoriei, vor demonstra demnitate şi onoare pe două fronturi: în operaţiunea militară specială şi în edificarea unui stat puternic (...) Armata rusă şi poporul vor obţine cu siguranţă o mare victorie în lupta sacră pentru pedepsirea marelui rău care urmăreşte hegemonia şi hrăneşte iluzia expansionistă", a mai spus Kim.

O temă legată de această vizită care preocupă deosebit Occidentul este posibilitatea ca Phenianul să furnizeze Moscovei arme şi muniţii pentru războiul din Ucraina, deşi oficial Rusia şi Coreea de Nord au negat astfel de intenţii.

Putin a confirmat că a discutat cu Kim despre cooperarea militară, dar fără a da detalii.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu