Putin: "Rusia va avea în curând o nouă rachetă hipersonică cu viteza de 9 Mach". Ministrul Aurescu: "Scutul antirachetă este unul pur defensiv!"

Postat la: 12.12.2021 - 11:16

La începutul lunii noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că testele rachetelor hipersonice Zircon sunt aproape finalizate. Președintele Rusiei a spus că arma hipersonică cu viteza maximă de 9 Mach va fi în arsenalul țării sale în viitorul apropiat. „Am testat acum cu succes aceste noi arme, iar de la începutul anului 2022 vom fi înarmați cu noi rachete hipersonice pe mare cu viteza de 9 Mach ", a spus Putin.

Moscova dezvoltă arme hipersonice ca răspuns la acțiunile NATO care reprezintă o amenințare pentru Rusia, a declarat președintele Vladimir Putin. „Lucrurile au ajuns în punctul în care sistemele de apărare antirachetă au fost desfășurate în Polonia și România, iar lansatoarele care sunt acolo, Mk-41, pot fi echipate și cu sisteme capabile de lovituri Tomahawk. Dar acest lucru creează și amenințări pentru noi. Ei bine, acesta este un fapt evident. În ciuda tuturor solicitărilor noastre de a nu face acest lucru, ce s-a întâmplat? Ce vedem acum. Ca răspuns, am fost forțați, vreau să subliniez acest lucru, am fost forțați să începem să dezvoltăm arme hipersonice. Acesta este răspunsul nostru." a spus Putin.

Anterior, Ministerul rus de Externe declarase că mijloacele de control obiectiv ale Rusiei detectează în fiecare săptămână peste 50 de avioane și drone de recunoaștere NATO în apropierea granițelor sale. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat o creștere a „acțiunilor provocatoare". Purtătorul de cuvânt a menționat intensificarea activităților de informații și recunoaștere a aeronavelor NATO în regiunea Mării Negre. Zircon este prima rachetă de croazieră hipersonică din lume capabilă să efectueze zboruri aerodinamice lungi cu manevre în straturi dense ale atmosferei folosind exclusiv propria sa putere de propulsie. Viteza maximă a rachetei este de aproximativ nouă ori viteza ale sunetului iar autonomia sa maximă totalizează 1.000 de kilometri.

Ministrul Aurescu spune că scutul de la Deveselu este unul "pur defensiv"!

Recent ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a declarat presei românești pe acest subiect sensibil, că scutul antirachetă din România este unul pur defensiv și nu este îndreptat împotriva Federației Ruse.

"Anul acesta s-au împlinit chiar 10 ani de la momentul semnării și intrării în vigoare a Acordului din 2011, (Acordul pentru amplasarea pe teritoriul României a Sistemului de Apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite), practic acolo se spune foarte clar că e vorba despre un sistem pur defensiv, care este folosit în scop de legitimă apărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU. Nu există niciun fel de intenție de transformare a acestui sistem într-un sistem de natură ofensivă. Acest lucru, de altfel, nu se poate realiza. Prin urmare, aceste afirmații sunt false, mai ales că elementele sistemului antirachetă nu vizează în niciun fel Federația Rusă, ci amenințări potențiale cu atacuri cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic, adică mai precis, din zona Orientului Mijlociu. Acesta a fost scopul pentru care a fost creat acest sistem antirachetă și acesta este scopul lui și în continuare.

Avem aceste afirmații și în Declarațiile Summitului de la Varșovia din 2016, Summitul NATO din 2016, unde se menționează foarte clar acest aspect. Repet, acordul încheiat între România și Statele Unite este iarăși foarte clar. Încă o dată, nu există fel de intenție de transformare a acestui sistem și atunci trebuie să fie reiterate de fiecare dată din această poziție, extrem de clar, extrem de prompt. Eu cred că faptul că inclusiv presa rusă a preluat această reacție pe care am avut-o arăta că mesajul nostru și-a atins ținta. Acordul încheiat între România și Statele Unite este iarăși foarte clar. Încă o dată, nu există fel de intenție de transformare a acestui sistem și atunci trebuie să fie reiterate de fiecare dată din această poziție, extrem de clar, extrem de prompt. Eu cred că faptul că inclusiv presa rusă a preluat această reacție pe care am avut-o arăta că mesajul nostru și-a atins ținta", a conchis ministrul Bogdan Aurescu.

Marian Gârleanu

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu