Putin sprijină Coreea de Nord pentru a rezista planului de sancțiuni impuse de SUA

Postat la: 19.06.2024 - 09:03

Ceremonii fastuoase au fost organizate la Phenian, în cinstea vizitei lui Vladimir Putin, venit special să-l întâlnească pe Kim Il Sung, pentru a stabili un parteneriat anti-SUA.

Parteneriatul dintre cele două țări este un „motor pentru accelerarea construirii unei noi lumi multipolare," iar vizita lui Putin arată invincibilitatea și durabilitatea prieteniei dintre cele două state, comentează agenția de știri de stat din Coreea de Nord, KCNA. Liderului de la Kremlin i s-a întins covorul roșu pe aeroportul Pyongyang.

Într-un articol publicat pe prima pagină a unui ziar din Phenian, Vladimir Putin a promis că va aprofunda relațiile comerciale și de securitate cu Coreea de Nord și că o va sprijini împotriva Statelor Unite.

„Washington-ul devine tot mai restrictiv cu Republica Coreea de Nord, refuzând să pune în aplicare acordurile semnate. Înaintează în mod continuu cereri noi, din ce în ce mai stricte și evident inacceptabile," a spus Vladimir Putin, în articolul tipărit pe prima pagină a Rodong Sinmun din Coreea de Nord, oficiosul Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord.

„Rusia a sprijinit întotdeauna și va continua să sprijine RPDC și eroicul popor coreean în opoziția sa față de inamicul insidios, periculos și agresiv care este America."

Putin a remarcat că Uniunea Sovietică a fost prima care a recunoscut Republica Populară Democrată Coreea (RPDC) fondată de bunicul lui Kim, Kim Il Sung, cu doi ani înainte de războiul din Coreea din 1950.

Presa de stat nord-coreeană a publicat, de asemenea, articole în care lăuda Rusia și operațiunile sale militare din Ucraina, pe care le-a denumit „război sacru al tuturor cetățenilor ruși."

Vizita de stat a lui Putin la Phenian vine pe fondul acuzațiilor americane că republica Coreea de Nord a furnizat Rusiei „zeci de rachete balistice și peste 11.000 de containere de muniție" pentru a fi folosite în Ucraina. Coreea de Sud, un aliat ferm al SUA, și-a exprimat îngrijorări, scrie Reuters.

Rusia a primit obuze de artilerie și rachete din Coreea de Nord pentru a-și alimenta războiul prelungit din Ucraina. Putin dorește să achiziționeze mai multe arme, notează the New York Times. La rândul său, Kim, omologul nord-coreean, izolat de lumea diplomatică, râvnește ajutorul Rusiei pentru atenuarea penuriei de petrol a țării sale și subminarea încercărilor Washingtonului de a-și sugruma economia cu sancțiuni împovărătoare.

Recent în Consiliul de Securitate al ONU, Rusia a blocat prin dreptul său de veto planul de monitorizare a sancțiunilor, pe care le consideră abuziv.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu