"Război cognitiv": O fotografie cu ofiţeri navali americani urmărind un portavion chinez i-a pus pe jar pe comentatorii asiatici
Postat la: 16.04.2021 - 14:16
Comentatorii asiatici au acuzat SUA de „război cognitiv" după ce Marina SUA a publicat pe site-ul său pe 11 aprilie o imagine mai puţin obişnuită în care apar doi ofiţeri navali uitându-se relaxaţi la trecerea unui portavion chinez în contextul tensiunilor amplificate în Marea Chinei de Sud.
Ofiţerii navali americani urmăresc relaxaţi, unul chiar cu un picior peste balustradă, mişcările unui portavion chinez (Liaoning). Fotografia este anterioară intrării primului portavion al ţării, Liaoning, în Marea Chinei de Sud weekendul trecut, după ce a finalizat o săptămână de exerciţii navale în jurul Taiwanului, relatează CNN citând Global Times. O publicaţie din Hong Kong a scris că imaginea transmite un mesaj clar: „Suntem cu ochii pe voi".
Lu Li-shih, fost profesor la Academia navală a Republicii China (Taiwan), a declarat însă pentru South China Post: „Această fotografie regizată reprezintă cu siguranţă un război cognitiv prin care SUA vrea să arate că nu privesc Armata de Eliberare a Poporului (PLA) ca pe o ameninţare imediată. Fotografia îi înfăţişează pe căpitanul Briggs şi pe adjunctul său - primul într-o poziţie ce pare foarte relaxată cu picioarele peste bord - urmărind vasul de război Liaoning aflat la doar câţiva kilometri distanţă, dorind astfel să arate că nu-şi iau prea în serios omologii din PLA".
Andrei Chang, redactor-şef al Kanwa Defense Review, Canada, consideră că Washingtonul transmite un mesaj potrivit căruia SUA cunosc informaţiile cu privire la manevrele portavionului chinez, scrie Defense România. Zhou Chenming, cercetător la grupul de reflecţie Yuan Wang, un institut de ştiinţă şi tehnologie militară din Beijing, a declarat că fotografia indică faptul că nava de război americană păstrează o "distanţă foarte sigură" de Liaoning, scrie South China Post.
"Ambele părţi sunt conştiente că există un decalaj mare între grupurile de luptă ale portavioanelor americane şi cele chineze", a spus Zhou. Poza apare în în contextul în care, luna trecută, China a refuzat să-şi retragă 183 de vase de pescuit din preajma recifului Whitsun (Insulele Spratly) considerat de Filipine, susţinută de SUA, teritoriul său. De alfel, în ultimii ani, China a construit insule artificiale în Marea Chinei de Sud, reclamând teritorii maritime disputate cu alte ţări asiatice.
„Beijing se gândeşte că, dacă exercită presiuni continue şi constrângeri pe termen lung, va izbuti să îi preseze cu uşa pe sud-asiatici şi să-i scoată de acolo", a observat Greg Poling, directorul Iniţiativei pentru Transparenţă Maritimă în Asia, citat de New York Times. Experţii americani sunt de părere că imaginea poate fi un semnal că, dimpotrivă, Marina SUA, este îngrijorată de prezenţa chineză în Marea Chinei de Sud.
Chris Cavas, un jurnalist american specializat în ştiri navale, a scris pe Twitter: „O imagine foarte neobişnuită în care apar comandantul distrugătorului USS #MUSTIN DDG89 şi adjunctul său urmărind portaviounul chinez LIAONING 16 în Marea Filipinelor, pe 4 aprilie. Marina SUA rareori recunoaşte atât eforturile proprii de monitorizare a vaselor chineze, cât şi eforturile celeilalte părţi de urmărire a navelor americane".
Imaginea a dispărut totuşi la scurt timp din secţiunea de presă a site-ului Marinei SUA, dar nu şi din galeria foto. Exerciţii militare americane în Marea Chinei de Sud Sosirea portavionului Liaoning în Marea Chinei de Sud, sâmbătă, a avut loc după ce un grup de luptă expediţionar al Marinei SUA, condus de portavionul USS Theodore Roosevelt şi nava de asalt amfibie USS Makin Island, efectuaseră exerciţii în Marea Chinei de Sud în ziua precedentă, scrie CNN. Navele au transportat, de asemenea, sute de forţe terestre marine, precum şi elicoptere de sprijin şi avioane de luptă F-35.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu