Război în Orientul Mijlociu: SUA lansează bombardamente de amploare în Siria și Irak: "Acesta este doar începutul unor atacuri pe scară largă"
Postat la: 03.02.2024 - 11:23
Statele Unite au început să efectueze lovituri aeriene asupra unor ținte din Irak și Siria, începutul a ceea ce va fi probabil o serie de lovituri americane pe scară mai largă asupra milițiilor susținute de Iran care au comis atacuri asupra trupelor americane din Orientul Mijlociu, potrivit a doi oficiali americani citați de CNN.
Atacurile de represalii au venit ca răspuns la un atac cu dronă efectuat duminică de militanți susținuți de Iran asupra unui avanpost militar american din Iordania, care a ucis trei membri ai serviciilor americane și a rănit alți peste 40 de oameni. Ele au venit la scurt timp după ce președintele Joe Biden s-a întâlnit cu membrii familiilor soldaților uciși în Iordania.
Oficialii au semnalat că este probabil ca aceste lovituri să fie mai semnificative decât atacurile anterioare asupra milițiilor susținute de Iran din ultimele săptămâni, care s-au concentrat în principal asupra depozitelor de arme sau a facilităților de antrenament. Administrația americană dorește să descurajeze și să oprească alte atacuri, dar să evite un conflict la scară largă cu Iranul, care să izbucnească într-o regiune deja tulburată de războiul continuu dintre Israel și Hamas în Gaza.
Administrația Biden a semnalat că ar putea exista acțiuni suplimentare în zilele următoare; secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că răspunsul SUA va fi "pe mai multe niveluri". "Avem capacitatea de a răspunde de mai multe ori, în funcție de situație", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă la Pentagon. "Ei au o mulțime de capacități. Noi avem mult mai multe", a adăugat Austin referindu-se la milițiile susținute de Iran.
Biden a fost supus unor presiuni tot mai mari pentru a răspunde la moartea soldaților într-un mod care să oprească definitiv atacurile milițiilor, a relatat anterior CNN. Militanții susținuți de Iran au vizat de peste 160 de ori, începând din octombrie, facilități militare americane din Irak și Siria, iar mai mulți parlamentari republicani au cerut ca SUA să lovească direct în interiorul Iranului pentru a trimite un mesaj clar. Dar oficialii administrației au fost clari că orice răspuns va fi proporțional pentru a nu escalada și mai mult lucrurile în regiune.
"Nu căutăm un război cu Iranul. Nu căutăm un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu", a declarat luni pentru CNN John Kirby, coordonatorul comunicațiilor strategice pentru Consiliul de Securitate Națională. Miercuri, Casa Albă a declarat că este de părere că în spatele atacului cu dronă din Iordania se află un grup umbrelă de militanți numit Rezistența Islamică din Irak.
"Credem că atacul din Iordania a fost planificat, dotat cu resurse și facilitat de un grup umbrelă numit Rezistența Islamică din Irak, care conține mai multe grupuri, inclusiv Kata'ib Hezbollah", a declarat Kirby. El nu a dorit să atribuie o vină exactă Kata'ib Hezbollah, cea mai puternică miliție susținută de Iran în Irak, spunând că nu este singurul grup responsabil pentru atacurile anterioare asupra bazelor americane.
"Acest lucru are cu siguranță caracteristicile genului de lucruri pe care le face Kata'ib Hezbollah", a spus el, adăugând: "Atribuirea pe care comunitatea noastră de informații o consideră confortabilă este că acest lucru a fost făcut de grupul umbrelă numit Rezistența Islamică din Irak".
Armata americană a efectuat mai multe lovituri care au vizat depozitele de arme ale reprezentanților iranieni în Irak și Siria începând din octombrie, dar niciuna dintre aceste lovituri nu i-a descurajat pe militanți, ale căror 165 de atacuri au rănit peste 120 de membri ai serviciilor americane din întreaga regiune.
Iranul a petrecut ani de zile investind în aceste grupuri regionale proxy, cunoscute informal sub numele de "axa rezistenței", furnizându-le bani, arme și pregătire, în timp ce Teheranul a încercat să își extindă influența în Orientul Mijlociu și să preseze Statele Unite să se retragă din regiune.
Cu toate acestea, niciunul dintre celelalte atacuri ale grupurilor proxy din octombrie nu a dus la moartea unor membri ai serviciilor americane. Atacul de duminică a marcat o escaladare semnificativă la care Biden și echipa sa de securitate națională au considerat că sunt obligați să răspundă în forță.
Iranul a declarat în mod repetat că nu caută un conflict. Vineri, președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că țara sa nu va iniția un război, dar că va "răspunde cu fermitate" la agresori. "Am spus de multe ori că nu vom începe niciun război; dar dacă o țară sau o forță opresivă vrea să ne intimideze, Republica Islamică Iran va răspunde cu fermitate", a declarat el într-un discurs televizat în provincia Hormozgan din sudul Iranului.
Cu toate acestea, au existat mesaje contradictorii din partea milițiilor. Ca un semn al unui posibil efort de a calma tensiunile, Kataib Hezbollah, a anunțat marți suspendarea operațiunilor sale militare împotriva forțelor americane din regiune. "Anunțăm suspendarea operațiunilor militare și de securitate împotriva forțelor de ocupație (trupele americane) - pentru a preveni stânjeneala guvernului irakian", a declarat Kataib Hezbollah într-un comunicat.
"Vom continua să ne apărăm poporul din Gaza în alte moduri și le recomandăm curajoșilor mujahedini din Brigăzile Libere Hezbollah să [efectueze] o apărare pasivă (temporar) dacă are loc vreo acțiune americană ostilă la adresa lor." Însă vineri, liderul grupului militant Al-Nujaba, Akram Al-Kaabi, a declarat că va continua să atace ținte americane.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu