Războiul gazelor: UE îi ține ostatici pe cetățenii europeni!

Postat la: 05.03.2022 - 12:23

În timp ce Frans Timmermans anunță o revenire la mitul independenței totale a Europei față de gazul rusesc și de combustibilii fosili, același gaz rusesc nu mai este brusc pompat prin conductele Gazprom în Germania și Polonia.

A fost consultată populația cu privire la întreruperea ideologică a alimentării cu gaz? Desigur, intervenția militară rusă în Ucraina pare să permită tot felul de excese, dar poate că ne putem gândi totuși la interesele europenilor - dacă nu cumva este deplasat, desigur? Europa este în mod obiectiv "dependentă" de gazul și de combustibilii fosili ruși, după cum ne amintește Géo, pe bună dreptate și în mod clar, în acest articol din 3 martie anul acesta. Într-adevăr, Europa importă 40% din gazele sale naturale din Rusia. Pe fondul unei rusofobii galopante, liderii europeni se întorc la mitul energiilor alternative, scrie Reseau International.

Iar Frans Timmermans, în numele Comisiei Europene, a anunțat că Europa a mers foarte departe în sancțiunile împotriva Rusiei, că ar putea și ar trebui să meargă și mai departe și în special... își produce propria energie. Evident, ar fi păcat să ratăm o ocazie de aur, să putem lua decizii contraproductive... Logica, după cum se poate citi în Géo, a fost de a lăsa sectorul energetic în afara sancțiunilor: "Și asta de teamă să nu provoace o creștere și mai mare a prețului petrolului și al gazelor, care au atins deja maxime recorduri în ultimele zile. Dar și pentru că Europa 'nu are alternativă' la combustibilii fosili din Rusia", insistă Sophie Méritet, conferențiar de economie la Universitatea Paris Dauphine-PSL, specializată în energie.

Dar Timmermans, care pare că se mișcă într-o lume paralelă, spune că trebuie să ne îndreptăm foarte repede către energia regenerabilă, "că este posibil, dar va dura ceva timp", deci trebuie să ne mișcăm foarte repede. Nu se poate spune că acesta este un discurs foarte inovator și, din moment ce nu a funcționat până acum, trebuie să revenim la el. Așa să fie. Între timp, economia trebuie să funcționeze și are nevoie de energie, oamenii trebuie să trăiască normal și au nevoie de energie. Cu toate acestea, aflăm foarte discret din presa rusă că: "Pomparea gazului prin conducta Yamal-Europa prin Polonia către Germania a fost oprită. Potrivit operatorului de transport de gaze Gascade, acest lucru s-a întâmplat în dimineața zilei de 3 martie - în ciuda faptului că Gazprom rezervase capacitatea gazoductului pentru întreaga zi."

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu