Războiul hackerilor: Ucrainenii au deconspirat un spion rus de rang înalt "foarte cool și inteligent" implicat în influențarea alegerilor din SUA!

Postat la: 12.04.2023 - 11:21

Hackerii ucraineni susțin că au pătruns în e-mailurile unui spion militar rus de rang înalt, căutat de Biroul Federal de Investigații (FBI) din Statele Unite pentru piratarea campaniei lui Hillary Clinton și a altor democrați americani de rang înalt înainte de alegerea lui Donald Trump ca președinte în 2016.

Într-un mesaj postat luni pe Telegram, un grup care se numește Cyber Resistance a declarat că a furat corespondența locotenent-colonelului Serghei Morgacev, care a fost acuzat în 2018 că a ajutat la organizarea pirateriei informatice și a scurgerii de e-mailuri de la Comitetul Național Democrat (DNC) și de la campania lui Hillary Clinton.

Reuters nu a fost imediat în măsură să confirme pe deplin afirmația, dar unele dintre presupusele informații personale ale lui Morgacev - pe care hackerii le-au împărtășit cu publicația ucraineană InformNapalm - se potrivesc cu datele scurse anterior, păstrate de platforma de cercetare în domeniul securității cibernetice Constella Intelligence. Stefan Soesanto, un cercetător de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich, care a studiat grupurile de hackeri ucraineni, a declarat că scurgerea de informații "pare destul de credibilă", menționând că InformNapalm avea un istoric de verificare încrucișată a datelor primite de la hackeri.

InformNapalm a declarat într-un articol despre breșă că a confirmat identitatea lui Serghei Morgacev prin parcurgerea dosarelor de personal și a unui curriculum vitae furat de hackeri, inclusiv a unui document care îl identifica drept șef de departament în cadrul Unității 26165 - aceeași poziție pe care FBI l-a acuzat că o deține în 2018. Mesajele lăsate în repetate rânduri la adresele de e-mail și la un număr de telefon care se presupune că îi aparțin lui Serghei Morgacev au rămas fără răspuns, iar încercările Reuters de a-l contacta prin intermediul rețelelor de socializare și la locul său actual de muncă - despre care se spune că ar fi Centrul de Tehnologie Specială din Sankt-Petersburg, care a fost sancționat - nu au avut succes imediat. Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la mesaje, nici FBI.

Nu este foarte clar ce informații au reușit hackerii să fure și nici cât de importante sunt acestea, dar cutia poștală a lui Serghei Morgacev ar putea deține informații despre operațiunile de hacking ale Rusiei, inclusiv despre operațiunea împotriva lui Hillary Clinton și a democraților. În rechizitoriul său, FBI l-a descris ca fiind un ofițer al agenției militare de spionaj a Rusiei, cunoscută încă după vechiul acronim GRU. FBI a precizat că departamentul unde lucra Morcgacev era "dedicat dezvoltării și gestionării de programe malware", inclusiv a softului de spionaj "X-Agent" folosit pentru a sparge DNC.

Reuters nu a putut localiza imediat informații de contact pentru grupul CyberResistance - unul dintre grupurile de hackeri ucraineni care au dobândit vizibilitate internațională de la invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina, anul trecut. În mesajul său de anunțare a furtului, grupul a spus despre Serghei Morgacie: "Un hacker foarte cool și inteligent, dar... Noi l-am piratat".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu