Războiul Mondial pe piața capitalului: China își aruncă în aer propria economie ca să distrugă restul lumii!
Postat la: 31.10.2022 - 18:23
Țara cu o economie în creștere rapidă și o societate care se deschide încet a dispărut. În locul ei se află o economie care gâfâie și un guvern din ce în ce mai autoritar controlat de un singur om: președintele Xi Jinping, scrie businessinsider.com.
Această nouă China este mai periculoasă decât cea veche. Sectorul său imobiliar zdruncinat și îmbătrânirea populației amenință să tragă în jos întreaga economie globală. Disponibilitatea lui Xi de a ataca industriile și de a elimina investițiile străine reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare a lumii. Iar armata întărită a țării și dorința de reunificare cu Taiwanul reprezintă o amenințare la adresa stabilității geopolitice.
A fost odată o perioadă în care promisiunea pieței Chinei ar fi fost suficientă pentru companiile și guvernele americane și europene să închidă ochii la orice, de la supravegherea guvernamentală până la furtul de proprietate intelectuală - dar acel timp a trecut. În capitalele occidentale se pare că oroarea transformării Beijingului s-a instalat în sfârșit, iar momeala viitorului economic al Chinei se estompează.
Dar cu cât puterea soft a Chinei devine mai slabă pe scena mondială, cu atât mai mult va fi tentată să rezolve conflictele folosind forța. Mașina miracolului economic de la Beijing a rămas fără abur, dar asta nu i-a redus ambițiile și ne lasă cu o China mai periculoasă decât orice am văzut până acum.
Dacă doriți un indiciu despre cât de mult a scăzut economia Chinei, nu căutați mai departe decât încercările Beijingului de a ascunde informații despre creșterea economică a țării. Săptămâna trecută, în timpul Congresului Partidului Comunist - o adunare care se desfășoară la fiecare cinci ani în care se fac schimbări în conducerea PCC - publicarea raportului privind PIB-ul Chinei și a altor date economice au fost amânate, apoi publicate după Congres fără avertisment. Cifrele au fost proaste - o creștere a PIB-ului de doar 3,9% într-un an în care factorii de decizie au estimat că aceasta va crește cu 5,5%. Dar asta nu este cel mai rău. Beijingul a micșorat încet cantitatea de date pe care o împărtășește despre economie - o tendință de opacitate care nu dă semne de diminuare.
Din ce în ce mai mulți investitori actuali și potențiali sunt în întuneric despre ceea ce se întâmplă în China. Dar ei știu că cererea internă s-a prăbușit, rata șomajului în rândul tinerilor este în jurul a 18%, iar exporturile sunt singurul lucru care menține economia în funcțiune. Politica lui Xi, COVID Zero, care a menținut țara într-o stare de blocare continuă timp de luni de zile, paralizează capacitatea multor companii de a funcționa . Investitorii sperau că Xi ar putea să stabilească un plan de eliminare treptată a politicii în timpul Congresului, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Dincolo de semnele de necazuri pe termen scurt, există semne mai durabile care indică dificultățile economice ale Chinei. Cea mai vizibilă este implozia lentă a pieței imobiliare a țării. Moody's estimează că 70% până la 80% din averea chineză este legată de proprietăți, iar sectorul imobiliar reprezintă aproximativ 30% din PIB.
În vremuri de criză economică, guvernele centrale și locale s-au sprijinit întotdeauna pe proprietate pentru a stimula creșterea, indiferent de cerere. Ca rezultat, aproximativ 20% din casele Chinei - aproximativ 65 de milioane de unități - stau goale, iar dezvoltatorii imobiliari se îneacă în datorii. A opri construirea, însă, ar însemna un dezastru economic.
Adăugați la asta o populație care îmbătrânește rapid și nicio plasă de siguranță socială pe care să te bazezi, și ai o mizerie economică lungă de decenii de rezolvat. Într-un eseu recent, Kevin Rudd, fostul prim-ministru al Australiei, a numit economia - cândva sursa puterii sale - „călcâiul lui Ahile" al Chinei.
Xi vrea să facă economia chineză să semene mai mult cu economia SUA - una care funcționează pe cheltuielile de consum intern, mai degrabă decât pe proiecte masive de infrastructură alimentate de datorii și exporturi; una care produce semiconductori și proiectează software, în loc să forjeze fier și să producă ecrane pentru telefoane. După cum a spus Shih, China fie „trebuie să facă mult mai multe lucruri, fie mult mai multe lucruri de mare valoare. Ambele vor fi foarte provocatoare".
Dar pentru asta, Xi are nevoie de cooperarea cu restul lumii nu numai pentru a cumpăra bunuri chinezești, ci și pentru a oferi expertiza și tehnologia de care are nevoie pentru a ajuta economia să se ridice. Din păcate pentru Xi, Occidentul nu mai cooperează. De la interzicerea companiilor occidentale de a împărtăși tehnologia semiconductorilor cu firmele chineze până la interzicerea firmelor chineze cvasi-statale de a face afaceri în Occident, SUA și aliații săi fac tot posibilul pentru a preveni impulsul Beijingului de a deveni o superputere tehnologică autosusținută.
Dacă nu se întâmplă ceva drastic, perioada de creștere miraculoasă a Chinei s-a încheiat și nu pare că Xi are un plan clar pentru a relansa economia. Ceea ce a fost odată un semn al revitalizării statului chinez și instrumentul prin care acesta își exercită influența va fi paralizat. Și asta nu va trage doar economia globală în jos, ci va lăsa Beijingul cu mai puține opțiuni nonviolente pentru a deține puterea.
Investitorii, pe fugă
Investitorii - amețiți de îngrijorările legate de inflație și de războiul din Ucraina - încă se confruntă cu ceea ce înseamnă să ai o superputere autoritară ca fabrică a lumii. Dar este evident că investitorii cred că banii care intră nu vor genera profiturile pe care le-au făcut cândva. Ei își scot banii din China la o rată record.
Investitorii erau dispuși să treacă cu vederea corupția endemică a Chinei din cauza marjei de creștere.
Xi a arătat deja că este dispus să introducă statul în așa-numitul sector privat al Chinei în moduri pe care țara nu le-a mai văzut. Anul trecut, el a șocat piețele globale punând sectorul tehnologic de consum din China, în creștere rapidă, într-un blocaj de reglementare. De asemenea, i-a anunțat pe miliardari că averea lor este în pericol, inițiind unitatea lui pentru „prosperitate comună".
Interferența agresivă a lui Xi Jinping în economie sperie investitorii și împinge companiile să producă bunuri în altă parte. Diplomația agresivă a regimului său și sprijinul pentru Rusia au oprit guvernele și cetățenii europeni să se uite spre Beijing.
Toate acestea au lăsat China mai izolată și mai dependentă de forță pentru a-și menține influența pe scena mondială. Serviciile de informații americane au avertizat că China intensifică operațiunile de influență în SUA și în întreaga lume.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu