Războiul spionilor: MI5 își mută atenția pe contraspionaj, pe fondul amenințărilor în creștere din Rusia, China și Iran

Postat la: 02.06.2024 - 14:50

Agenția de securitate a Regatului Unit, Mi5, a primit ordine să acorde o atenție sporită pentru identificarea spionilor, din cauza unor eforturi semnificative de recrutare a Rusiei, Chinei și Iranului, relatează The Telegraph.

Războiul în desfășurare în Ucraina, prezența tot mai mare a agenților chinezi în Marea Britanie și utilizarea de către Iran a diverșilor vectori au modificat considerabil țintele principale ale serviciului de securitate britanic.

Deși terorismul intern și internațional rămâne o prioritate, MI5 alocă acum mai multe resurse operațiunilor de contraspionaj împotriva Rusiei, Chinei și Iranului, potrivit surselor guvernamentale citate de The Telegraph. MI5 a primit ordine de la oficialii britanici să „reconcentreze o mare parte din eforturile lor asupra amenințării de spionaj, în special din China, Rusia și, mai recent, Iran", potrivit unui înalt oficial guvernamental citat de sursa menționată.

Sursa a subliniat că „contraterorismul nu a fost deprioritizat, dar acest lucru a fost prioritizat alături de acesta", menționând că „volumul lor de muncă e schimbat cu siguranță în această direcție".

Sursa a subliniat că în urma atacului din 2018 din Novichok de la Salisbury, Rusia „și-a pierdut un număr semnificativ de ofițeri de informații peste noapte" și a încercat să recruteze alți oameni, pentru a umple aceste lacune. Ca răspuns la otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, Marea Britanie a expulzat 23 de spioni ruși ca parte a „răspunsului său complet și robust".

În mai, a fost dezvăluit că Rusia recrutează extremiști de dreapta violenți pentru a efectua atacuri de sabotaj în Europa și Regatul Unit, stârnind îngrijorări în rândul șefilor serviciilor de informații.

Telegraph observă, de asemenea, că numărul agenților chinezi implicați în colectarea de informații în Regatul Unit este acum considerat greu de cuantificat. Surse de informații au indicat că agenții chinezi sunt activi în diverse sectoare, inclusiv în mediul academic, unde sunt implicați atât studenți, cât și lectori, precum și în afaceri și arte. În unele cazuri, persoanele care culeg informații pot să nu știe că sunt folosite în scopuri de informații de către statul chinez, notează sursa invocată.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu