Războiul tehnologic al lui Biden devine nuclear!

Postat la: 25.10.2022 - 13:36

Biden i-a forțat pe toți americanii care lucrează în China să aleagă între a renunța la locul de muncă și a-și pierde cetățenia americană. Toți directorii și inginerii americani care lucrează în producția de semiconductori din China au demisionat, paralizând peste noapte producția chineză. O singură rundă de sancțiuni a lui Biden a făcut mai mult rău decât cei patru ani de sancțiuni performative ale lui Trump.

Odată cu noile sancțiuni ale lui Biden, toți furnizorii americani de blocuri de proprietate intelectuală, componente și servicii au plecat peste noapte - tăind toate serviciile către China. Pe scurt, toate marile companii producătoare de semiconductori se confruntă acum cu o întrerupere completă a aprovizionării, cu demisia întregului personal din SUA și cu o paralizie imediată a operațiunilor.

Administrația Biden și-a intensificat, astfel, războiul împotriva Chinei, detonând o bombă termonucleară în inima înfloritoarei industrii tehnologice a Beijingului. În efortul de a bloca accesul Chinei la tehnologia crucială a semiconductorilor, echipa Biden a anunțat noi reguli oneroase de export menite să "taie complet aprovizionarea" cu tehnologie critică a semiconductorilor, ceea ce, potrivit unui analist, a dus la o "paralizie imediată a operațiunilor".

Bineînțeles, guvernul chinez a fost luat prin surprindere de noile reguli care includ "toate companiile chineze de proiectare avansată a cipurilor pentru calculatoare" și care, fără îndoială, vor "asigura eliminarea tuturor produselor și tehnologiilor americane din întregul ecosistem". Noul regim de sancțiuni este posibil să provoace daune semnificative industriei tehnologice înfloritoare a Chinei, cauzând în același timp daune considerabile partenerilor americani care nu au fost consultați în această privință. Dar, deși anunțul a fost o surpriză totală, acesta face parte dintr-o listă mult mai lungă de acțiuni ostile ale SUA față de China din ultimele luni. Iată câteva dintre ele:

  • Mai multe delegații americane (Nancy Pelosi și alți membri în exercițiu ai Congresului) au călătorit în Taiwan pentru a contesta politica "O singură China", care a fost piatra de temelie a relațiilor normale dintre cele două țări în ultimii 40 de ani.
  • Două nave de război americane traversează strâmtoarea, BBC
  • Manevrele SUA-India la granița dintre India și China
  • Determinarea continuă a administrației Biden de a furniza Coreei de Sud un sistem letal de apărare antirachetă care poate fi folosit în mod ofensiv și care amenință securitatea Chinei.
  • Continuarea constituirii unei coaliții "anti-China".
  • Două grupuri de portavioane americane efectuează exerciții în Marea Chinei de Sud.
  • Iar acum, potrivit Financial Times, UE este invitată să își regândească politica față de China.

Noile reguli de export ale lui Biden se încadrează perfect în strategia mai largă de confruntare și ostilitate persistentă. De asemenea, ei se fac ecoul opiniei neoconservatoare, repetate adesea, potrivit căreia "nu există nicio speranță de coexistență cu China atâta timp cât Partidul Comunist conduce țara". Astfel, încă o dată, putem vedea că atacurile administrației împotriva Chinei nu sunt menite doar să "limiteze" dezvoltarea chineză, ci vizează și schimbarea regimului. Credem că recenta escaladare a războiului tehnologic de către Biden nu are nimic de-a face cu preocupările legate de securitatea națională (cum ar fi "domeniile încă emergente ale inteligenței artificiale și ale calculului cuantic"), ci este, de fapt, o altă încercare disperată de a păstra controlul tot mai mare al Washingtonului asupra puterii globale. Iată cum rezumă situația autorul Jon Bateman într-un articol din Foreign Policy Magazine:

"Biroul pentru Industrie și Securitate (BIS) a anunțat noi... limite pentru exporturile către China de semiconductori avansați, echipamente de fabricare a cipurilor și componente de supercomputere. Controalele... dezvăluie o voință unică de a zădărnici capacitățile chineze la un nivel larg și fundamental... prejudiciul principal pentru China va fi economic, la o scară mult disproporționată față de preocupările militare și de informații invocate de Washington... Această schimbare prefigurează măsuri americane și mai dure, nu numai în domeniul informaticii avansate, ci și în alte sectoare (cum ar fi biotehnologia și finanțele) considerate strategice. Ritmul și detaliile sunt incerte, dar obiectivul strategic și angajamentul politic sunt acum mai clare ca niciodată. Ascensiunea tehnologică a Chinei va fi încetinită cu orice preț ".

Este scrisă în alb și negru. Statele Unite vor face tot ceea ce este necesar pentru a-și menține poziția de lider în ordinea mondială "împotriva tuturor șanselor". Și Bateman are dreptate, fără îndoială că vor urma "măsuri americane și mai dure, nu numai în domeniul informaticii de înaltă tehnologie, ci și în alte sectoare (cum ar fi biotehnologia și finanțele)". Iar acest lucru înseamnă, bineînțeles, mai multe sancțiuni și tarife, mai multe perturbări ale lanțurilor de aprovizionare vitale și costuri mai mari pentru orice. Dacă ați crezut că războiul cu Rusia are un impact asupra prețurilor energiei, "nu ați văzut nimic încă! Inversarea a 40 de ani de globalizare va fi o experiență chinuitoare, echivalentă cu o operație dentară majoră fără novocaină. Potrivit Reuters:

"Statele Unite se străduiesc să facă față consecințelor neintenționate ale noilor sale restricții de export asupra industriei de cipuri din China, care ar putea afecta involuntar lanțul de aprovizionare cu semiconductori, au declarat persoane familiare cu această chestiune ... De asemenea, începând de marți la miezul nopții, furnizorii nu vor mai putea să ofere asistență, să presteze servicii și să livreze bunuri din afara SUA către fabricile din China fără licență, dacă sunt implicate companii sau persoane fizice din SUA. Prin urmare, chiar și articolele de bază, cum ar fi becurile, arcurile și șuruburile care fac ca uneltele să funcționeze, nu pot fi expediate până când furnizorii nu primesc licența. Și fără sprijinul minut cu minut de care au nevoie turnătoriile, acestea ar putea începe să se închidă, a declarat o sursă. ..."

SUA intenționează să revizuiască de la caz la caz licențele pentru fabricile din China care nu sunt chinezești și care sunt afectate de noile restricții, dar chiar dacă acestea sunt aprobate, ar putea duce la întârzieri în livrări. Este posibil ca licențele pentru fabricile chinezești de cipuri să fie refuzate.

Mai multe întreruperi în lanțul de aprovizionare înseamnă prețuri mai mari, bugete de familie mai mici și mai puține familii americane capabile să se descurce cu salariile lor în scădere. Se gândește cineva de la Washington la aceste lucruri înainte de a da foc lumii? Administrația Biden este atât de obsedată de a ține China în frâu, încât este dispusă să reducă nivelul de trai al americanilor, în timp ce aduce lumea mai aproape de anihilarea nucleară. Iată mai multe informații dintr-un articol din Asia Times:

"Măsurile americane nu vor afecta senzorii, supravegherea prin satelit, ghidarea militară și alte sisteme strategice ale Chinei, deoarece marea majoritate a aplicațiilor militare utilizează cipuri mai vechi pe care China le poate produce acasă. Noile restricții americane nu vor împiedica cele 2.000 de rachete sol-navă și sol-sol ale Chinei să țintească portavioanele americane din Pacificul de Vest sau bazele aeriene americane din Guam și Okinawa și nici nu vor împiedica cele peste 1.000 de interceptoare chinezești să îndrepte rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune către avioanele americane..."

De asemenea, va declanșa un efort major din partea Chinei de a înlocui tehnologia americană de proiectare și de fabricare a cipurilor. Investițiile și cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare în industria americană a semiconductorilor vor scădea dramatic pe măsură ce China alocă un buget masiv acestui sector. ...

În termen de cinci până la zece ani, avantajul tehnologic al SUA în proiectarea și fabricarea semiconductorilor ar putea dispărea. Pe măsură ce bugetele de investiții se prăbușesc în industria occidentală a semiconductorilor, daunele aduse SUA și altor economii occidentale vor fi probabil mai mari decât cele provocate Chinei... o interdicție totală a SUA asupra vânzărilor de cipuri către China ar elimina 37% din veniturile companiilor americane de semiconductori, ar duce la... pierderea a 15.000-40.000 de locuri de muncă directe, cu înaltă calificare, în industria americană a semiconductorilor. ...

Noile reguli vor afecta China pe termen scurt, dar pe termen lung vor afecta doar industria americană. Acesta este un alt exemplu clasic de "a tăia nasul pentru a face față", ceea ce pare a fi modul de operare al lui Biden într-o gamă largă de probleme.

Ar trebui remarcat faptul că planul Biden este un alt pas uriaș spre "de-globalizare" (care reprezintă reimpunerea de bariere comerciale transfrontaliere pentru a împiedica o mai mare integrare economică și reducerea costurilor). Timp de decenii, liderii politici și de afaceri au lăudat delocalizarea companiilor și externalizarea locurilor de muncă ca și cum ar fi adevărata expresie a planului divin al lui Dumnezeu. Dar acum, când creșterea Chinei amenință hegemonia globală a SUA, elitele politicii externe au făcut o rapidă întoarcere la 180 de grade. Geniul globalizării trebuie acum scos și pus înapoi în sticlă, astfel încât Occidentul să-și poată păstra întâietatea prin decuplarea efectivă de puterea chineză.

Apropo, "decuplarea" este noul cuvânt la modă printre experții în politică externă. Aceasta implică faptul că SUA trebuie să implementeze "un anumit grad de separare tehnologică față de China, dar nu ar trebui să meargă atât de departe încât să dăuneze intereselor americane în acest proces". Cu alte cuvinte, Washingtonul este în curs de a închide selectiv multe domenii de comerț cu China, încercând în același timp să nu se împuște în picior.

Unde se îndreaptă toate acestea? Spre mai multe conflicte, mai multe confruntări, prețuri mai mari, standarde de viață mai scăzute și, în cele din urmă, spre o dezintegrare a ordinii dominante. Acest lucru este sigur. Problema, desigur, este că șoimii anti-China controlează acum pârghiile puterii la Washington, ceea ce înseamnă că atacurile împotriva Chinei se vor intensifica, decuplarea se va accelera și va urma în curând o criză internațională masiv destabilizatoare. Administrația Biden risipește puterea SUA pe acțiuni unilaterale pe care nu le poate aplica și care nu vor avea niciun impact semnificativ asupra dezvoltării Chinei.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu