Războiul "Celor 5 axe": planul lui Zelenski pentru ca "Victoria care n-a fost" sa fie recunoscută global
Postat la: 18.10.2024 - 09:29
Deși niciun document nu a fost făcut public și anumite aspecte sunt clasificate secrete, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a dezvăluit liniile generale ale planului său, după mai bine de doi ani și jumătate de război devastator. Iată cele cinci axe principale, conform La Libre Belgique.
1. Invitație la NATO
Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat miercuri pe aliații săi occidentali să invite Ucraina să se alăture NATO, o parte cheie a "planului său de victorie" pentru a pune capăt invaziei ruse. "Primul punct este o invitație din partea NATO, de acum înainte (Vladimir) Putin trebuie să vadă că toate calculele lui geopolitice sunt perdante", a declarat el, în situaţia în care Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022 în special pentru a preveni o apropiere între Kiev și Alianța Nord-Atlantică.
2. Întărirea apărării
Al doilea punct prezentat de președintele ucrainean este un set de măsuri privind frontul care se întinde astăzi din sud-est până în nord-estul Ucrainei, trecând prin regiunea rusă Kursk. Cu mai mulți oameni, mai multe arme și fără să-și socotească pierderile, Rusia a profitat de un an de zile și ocupă constant tot mai mult teren. O măsură esenţială este continuarea operațiunilor pe teritoriul Rusiei, ca atacul surpriză din 6 august în regiunea Kursk. De asemenea, Zelenski a cerut din nou de la partenerii săi ridicarea "restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pe întreg teritoriul ucrainean ocupat de Rusia și pe teritoriul Rusiei", continuarea ajutorului occidental pentru instruirea și echiparea "brigăzilor de rezervă ale forțelor armate ucrainene", precum și furnizarea de "date din satelit în timp real".
3. Descurajare non-nucleară
Zelenski le cere, de asemenea, aliaților săi occidentali să desfășoare mijloace de descurajare non-nucleare în Ucraina și ca Ucraina să aibă capacitatea de a lovi adânc în teritoriul Rusiei. "Ucraina își propune să desfășoare pe teritoriul său un set cuprinzător de măsuri strategice de descurajare non-nucleare, care vor fi suficiente pentru a proteja Ucraina de orice amenințare militară din partea Rusiei", a spus el. Acest punct este detaliat într-o "anexă secretă" care a fost prezentată Statelor Unite, Regatului Unit, Franței, Italiei și Germaniei. Putin anunțase, însă, chiar înainte de discursul lui Zelenski, că Rusia își va rezerva dreptul de a răspunde cu rachetele sale nucleare la atacuri convenționale.
4. Potențial economic
Al patrulea punct se referă la creșterea economică a Ucrainei. Fie că sunt minerale sau exploatare agricolă, Zelenski a făcut elogiul resurselor disponibile pe teritoriul ucrainean, estimând că acestea ar putea constitui o bogăţie de "câteva miliarde de dolari" care ar fi deschisă aliaților Ucrainei. Prevede "un acord special privind protecția comună a resurselor critice" ale Ucrainei, precum și exploatarea lor în comun cu aliații. Și la acest punct există o "anexă secretă".
5. Contingente ucrainene
Ultimul punct se referă la perioada postbelică. În această parte, președintele ucrainean plănuiește "înlocuirea anumitor" contingente militare americane din Europa "cu unități ucrainene", bazându-se pe experiența lor împotriva Rusiei. După prezentarea sa, Kremlinul a respins declarațiile lui Zelenski, acuzându-l pe președintele ucrainean că încearcă să "împingă" statele membre ale Alianței Atlantice "să intre în conflict direct" cu Moscova.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu