Reuters : "Kamala Harris a fost atacată energetic în turneul din Asia de sud-est!"
Postat la: 25.08.2021 - 10:41
"Kamala Harris continuă călătoria în Vietnam, în ciuda misterosului incident de sănătate legat de sindromul Havana. Vicepreședintele SUA Kamala Harris a continuat marți 24 august călătoria sa în Vietnam, după ce a întârziat vizita din cauza preocupărilor din cauza unui incident de sănătate potențial legat de misteriosul sindrom Havana", transmite prestigioasa Reuters citată fiind de media main-stream din Asia.
Harris a sosit în capitala Hanoi după o întârziere de peste trei ore în Singapore, pe care guvernul SUA a pus-o pe seama rapoartelor potrivit cărora cineva din Hanoi ar fi putut fi vizat de sindromul Havana, o afecțiune de origine necunoscută cu simptome precum amețeli, greață, migrene și căderi de memorie.
Diplomație la... baionetă!
Între timp, Beijingul a încercat să organizeze propria lovitură diplomatică cu o întâlnire surpriză în Vietnam și o donație de 2 milioane de vaccinuri COVID-19 către țară.
Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că cazul sindromul Havana a fost raportat în Vietnam înainte de plecarea lui Harris, dar nu a fost confirmat. Psaki a făcut o evaluare a siguranței vizitei înainte de plecarea vicepreședintei Harris către Asia.
"Biroul vicepreședintelui a fost informat într-un raport despre un posibil incident sanitar derulat recent în Hanoi", a declarat ambasada SUA de la Hanoi.
De remarcat că aproximativ 200 de oficiali și rude ale acestora, inclusiv ofițeri CIA,au suferit de „sindromul Havana", a spus directorul CIA, William Burns.
Un grup al Academiei Naționale de Științe din SUA din decembrie a constatat că există o teorie plauzibilă ce spune că fasciculele de „energie direcționată" au cauzat sindromul, denumit astfel, pentru că a fost raportat pentru prima dată în 2016 de către oficialii americani cu sediul în ambasada SUA în Cuba.
CIA vede o „posibilitate foarte puternică" ca sindromul să fie cauzat în mod intenționat și că Rusia ar putea fi responsabilă, dar reține concluziile definitive în așteptarea unor investigații suplimentare. Moscova a neagat implicarea în astfel de atacuri de natură energetică PSI.
Incidentul a avut loc în timp ce Washingtonul se confruntă cu relații înghețate cu un alt competitor global, China.
Întrucât călătoria lui Harris în Vietnam a fost întârziată, prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh a ținut întâlnirea neanunțată cu ambasadorul chinez Xiong Bo, în timpul căruia Chinh a spus că Vietnamul nu se aliază cu o țară, împotriva oricarei alta.
În prealabil într-un discurs în Singapore, Harris acuzase Beijingul de constrângere și intimidare pentru a susține revendicările din Marea Chinei de Sud, cele mai clare comentarii despre China în timpul unei vizite în Asia de Sud-Est, regiune despre care a spus că este critică pentru securitatea SUA.
"Premierul a afirmat că Vietnamul aderă la o politică externă independentă, autonomă, multilaterală și diversă și este un membru responsabil al comunității internaționale. Disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud ar trebui soluționate în conformitate cu dreptul internațional și bunul simț la nivel înalt", a precizat guvernul vietnamez într-o declarație oficială.
Administrația SUA a numit rivalitatea cu China „cel mai mare test geopolitic" al secolului. "Faptul că ambasadorul Chinei a insistat asupra unei întâlniri cu premierul vietnamez cu puțin timp înainte de aterizarea lui Harris, arată cât de nerăbdător este Beijingul ca nu cumva vecinul său comunist să se poate înclina spre SUA", a declarat Murray Hiebert, expert în Asia de Sud-Est la Washington's Center for Strategic and International Studies.
Ce este "sindromul Havana"!
Atacuri cu arme cu microunde ar fi de vină pentru îmbolnăvirea subită a unor diplomaţi în capitala Cubei în 2016. La această concluzie au ajuns oameni de ştiinţă din Statele Unite care au analizat peste 30 de cazuri. Victimele au auzit sunete stridente şi intense după care au început să se plângă de ameţeală, dureri mari de cap, stări de greaţă şi pierderea auzului. Incidentele au avut loc și în ultimii 5 ani, iar majoritatea diplomaţilor afectaţi sunt americani şi canadieni.
Cercetătorii din Statele Unite cred că ei au căzut victime unui atac cu arme neconvenţionale cu microunde. Drept urmare, Washingtonul şi-a retras jumătate din personalul ambasadei de la Havana şi a expulzat 15 diplomaţi.
Dealtfel recent, un fost ofițer CIA a povestit că a fost nevoit să se pensioneze din cauza unui astfel de atac, suferit într-un hotel din Moscova.
Fostul agent a trebuit să lupte pentru a primi tratament de specialitate și, într-un final, a obținut un diagnostic de traumatism cerebral. În februarie 2021 a încheiat un tratament la spitalul Walter Reed, la mai bine de 3 ani după atacul invizibil din Moscova.
Marian Gârleanu
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu