Risc de război în inima Europei. Forţele din Belarus au deschis focul asupra trupelor poloneze de la graniţă
Postat la: 09.10.2021 - 11:51
Anna Michalska, purtătoare de cuvânt a poliţiştilor de frontieră polonezi, a declarat joi că forţele bieloruse au tras asupra armatei poloneze de la graniţa de est. Ea a declarat că nimeni nu a fost rănit şi că cel mai probabil s-a folosit muniţie de manevră.
Anna Michalska a mai declarat că trupele de frontieră se află sub o presiune crescută din cauza numărului tot mai mare de incidente cu obiecte aruncate dinspre partea bielorusă. Ministerul de Externe al Poloniei l-a convocat,vineri, e însărcinatul cu afaceri al Belarusului Belarus. Premierul Mateusz Morawiecki a scris pe Twitter că „toate puterile statului" sunt alături de poliţiştii de frontieră şi militarii care protejează frontiera. "Sunt şi voi fi întotdeauna ferm alături de soldaţii noştri şi de grănicerii noştri", a spus Morawiecki. „Vreau să mulţumesc serviciilor noastre pentru abordarea lor profesională şi responsabilă", a adăugat el.
Polonia, Lituania şi Letonia, state membre UE, îşi apără frontierele împotriva presiunii crescânde a migranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa. Bruxelles-ul a afirmat că migraţia ilegală este organizată şi încurajată de guvernul preşedintelui bielorus Alexandr Lukaşenko. UE îl acuză pe Lukaşenko că poartă un „război hibrid" ca răspuns la sanţiunile impuse de Occident împotriva guvernului autoritar de la Minsk. Purtătorul de cuvânt al forţelor de frontieră bieloruse, Anton Bişkovski, a negat că s-au tras focuri de armă.
Parlamentul polonez şi-a dat acordul pentru prelungirea cu 60 de zile a stării de urgenţă la frontiera polono-belarusă confruntată cu afluxul de migranţi. Polonia acuză Rusia şi Belarus că se află la originea valului actual de imigraţie ilegală la frontiera sa terestră. Uniunea Europeană vede acest lucru ca pe o formă de represalii la sancţiunile impuse de UE împotriva Belarusului în urma represiunii opoziţiei de către regimul de la Minsk. Ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, a recomandat prelungirea stării de urgenţă afirmând că mulţi dintre migranţii care o traversează au legături cu "grupuri radicale sau criminale". Potrivit ministrului, 11.500 de persoane "au încercat să ia cu asalt" această frontieră de la începutul anului, dintre care 1.500 au fost arestaţi în interiorul ţării.
„Cei de la graniţă sunt oameni care au ajuns legal în Belarus, care fug din diferite ţări şi care de multe ori nici nu ştiu că au ajuns în Polonia", explică Piotr Skzypczak, de la asociaţia pentru protecţia drepturilor omului Homo Faber, confirmând participarea bielorusă. După cum a afirmat în repetate rânduri guvernul conservator, se pare că migranţii nu ar ajunge singuri la frontieră, ci ar fi însoţiţi şi susţinuţi economic de regimul Lukaşenko. Astfel, Polonia, ca de altfel şi Lituania, au decis să aplice o măsură care nu a mai fost folosită din anii comunismului, în plus, a început lucrările de construire a unui gard după modelul celui maghiar.
Pentru a face faţă problemei şi a răspunde provocărilor din Belarus, Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri care vizează combaterea contrabandei de migranţi împotriva autorităţilor care încurajează plecările. Pentru a face acest lucru propune suspendarea acordului de facilitare a vizelor între UE şi Belarus pentru oficialii de la Minsk. Acest lucru a fost explicat de vicepreşedintele Comisiei, Margaritis Schinas, şi de comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care au subliniat deja că situaţia de la frontieră nu ar fi o problemă de migraţie, ci ar face parte din acţiunile agresive bieloruse menite să destabilizeze Uniunea Europeana. Între timp, pe fâşia de pământ, izolată deocamdată, situaţia a ajuns la limită şi „este greu de imaginat ceea ce va urma", spune Czwarnóg.
Organizaţiile neguvernamentale poloneze au avertizat cu privire la o criză umanitară la această frontieră de est a UE, unde şase persoane au murit deja de frig, foamete şi epuizare. ONG-urile, precum şi opoziţia centristă şi de stânga, critică guvernul pentru că a împiedicat organizaţiile de caritate să ajute migranţii, refuzând accesul în zona în cauză tuturor nerezidenţilor, inclusiv jurnaliştilor.
Criticii acţiunilor guvernului îl acuză că practică o politică de respingere, împiedicând migranţii să depună cereri de azil şi obligându-i să se întoarcă în Belarus. Imagini cu femei şi copii respinşi de agenţi polonezi la frontieră în vremea rece şi ploioasă de toamnă au fost difuzate de diferite mass-media poloneze independente. Majoritatea migraţiei ilegale către Uniunea Europeană trece prin Marea Mediterană. Fenomenul este fără precedent pentru statele din estul UE, Letonia, Lituania şi Polonia.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu