Rusia anunță condiția esențială impusă Ucrainei pentru a se termina războiul

Postat la: 27.05.2023 - 10:05

Ministerul rus al Afacerilor Externe a adresat un apel Ucrainei, prin intermediul căruia îi cere să renunţe la aderarea la NATO și la UE, dar si recunoasterea noilor teritorii rusesti, pentru a obține pacea.

Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Mihail Galuzin, a declarat că o altă condiție pentru rezolvarea conflictului din Ucraina şi reglementarea paşnică este acordarea şi consolidarea statutului de limbă de stat pentru limba rusă, la nivel legislativ, în Ucraina.

Renunţarea Ucrainei de a adera la NATO și la UE și revenirea ei la statutul de neutralitate, de neaderare la niciun bloc, este una dintre condițiile pentru reglementarea paşnică, a declarat, într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă TASS, ministrul adjunct rus de externe, Mihail Galuzin. Ministrul adjunct rus de externe a remarcat faptul că abordările Federației Ruse cu privire la soluționarea conflictului din jurul Ucrainei se menţin neschimbate: protejarea locuitorilor din Donbas, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care survin de pe teritoriul Ucrainei.

'Suntem convinși că o reglementare paşnică este posibilă doar prin încetarea ostilităților Forțelor Armate ale Ucrainei și aprovizionării lor cu arme occidentale. Pentru a realiza o pace atotcuprinzătoare, justă și de durată, Ucraina trebuie să revină la un statut de neutralitate şi de neafiliere, neaderare la niciun bloc, consemnat prin Declarația din 1990 cu privire la suveranitatrea statului ucrainean și renunţarea ei la aderarea la NATO și la UE', a subliniat Galuzin.

'Trebuie recunoscute noile realități teritoriale, care s-au dezvoltat ca urmare a realizării dreptului popoarelor la autodeterminare', a adăugat el, în interviu. Ministrul adjunct rus de externe a adăugat că un element important al reglementării paşnice este protejarea drepturilor cetățenilor vorbitori de limbă rusă și a minorităților naționale.

'La nivel legislativ, ar trebui să fie consfinţit statutul de stat pentru limba rusă. Este necesar să se obţină respectarea în Ucraina a drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a dreptului la libertatea religioasă", a spus el. Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, și-a exprimat recent opinia sa, potrivit căreia negocierile privind reglementarea paşnică sunt posibile doar atunci când Ucraina va deveni membră a NATO și a UE.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu