Scandalul Nord Stream ia amploare: Rusia intră în conflict deschis cu Germania, Danemarca și Suedia

Postat la: 25.05.2023 - 19:26

Rusia a protestat față de Germania, Danemarca și Suedia din cauza a ceea ce spune Moscova ca e „lipsă de anchetă" privind sabotajul conductelor Nord Stream, a anunțat Ministerul rus de Externe.

"Pe 25 mai, ambasadorii Germaniei, Danemarcei și Suediei au fost convocați la Ministerul rus de Externe, care au protestat vehement în legătură cu lipsa totală a rezultatelor anchetelor naționale de sabotaj de la Nord Stream din septembrie 2022 care ar fi fost efectuate de autoritățile acestor țări și incapacitatea lor de a asigura transparența acțiunilor de investigație", a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Ministerul rus de Externe consideră inacceptabilă "sustragerea autorităților Germaniei, Danemarcei și Suediei de la interacțiunea cu partea rusă în această chestiune". La 6 octombrie 2022, premierul rus Mihail Mishustin a trimis un mesaj conducerii acestor trei țări cu privire la necesitatea unei anchete deschise cu participarea Rusiei, dar nu a existat niciun răspuns la aceasta. În plus, notează Ministerul de Externe, notele ambasadelor ruse în acest sens au fost ignorate.

"S-a declarat lipsa de interes a țărilor menționate pentru stabilirea circumstanțelor reale ale acestui sabotaj. Dimpotrivă, prin acțiunile lor, ei trag în mod clar timp și încearcă să ascundă urmele și adevărații autori ai crimei, care, după cum credem noi, sunt țări cunoscute", se arată în document.

Ambasadorii "și-au declarat intenția de a continua să solicite autorităților Germaniei, Danemarcei și Suediei să efectueze o investigație obiectivă cuprinzătoare a sabotajului asupra gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 cu legătura obligatorie a Rusiei".

În septembrie 2022, două șiruri ale gazoductului Nord Stream 1 și unul al gazoductului Nord Stream 2 din apropierea insulei daneze Bornholm au fost depresurizate pe fundul Mării Baltice. Serviciile de informații suedeze au ajuns la concluzia că este vorba despre un sabotaj. Suedia, Danemarca și Germania investighează separat incidentul.

Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal privind comiterea unui act de terorism internațional. În același timp, Rusia încearcă să se implice în investigarea incidentului și a altor țări, insistând că, fără participarea sa, ancheta nu va fi obiectivă.

Recent, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a menționat subminarea Nord Stream în lista acțiunilor care au fost planificate de serviciile speciale americane de coordonare a acțiunilor de sabotaj și grupări teroriste ucrainene.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu