Scurgere de documente secrete - SUA și NATO cedează la pretențiile Rusiei: Nu vor fi amplasate rachete Tomahawk în România
Postat la: 02.02.2022 - 17:47
Statele Unite şi NATO sunt dispuse să discute cu Rusia măsuri reciproce de prevenire a incidentelor militare în spaţiul aerian şi pe mare şi să asigure Moscova că în (bazele pentru scuturile antirachetă din - n. red.) România şi Polonia nu sunt amplasate rachete Tomahawk, relevă documente confidenţiale cu răspunsurile scrise ale SUA şi NATO la cererile de securitate formulate de Moscova, documente publicate de ziarul spaniol El Pais.
El Pais a publicat miercuri fotografii cu aceste documente, fără să precizeze cum le-a obţinut.
Conform acestor texte, Washingtonul este de asemenea dispus să discute o promisiune de a nu desfăşura lansatoare terestre de rachete sau forţe combatante în Ucraina, cu condiţia unui angajament reciproc de acelaşi fel din partea Rusiei.
SUA şi NATO îi mai propun preşedintelui rus Vladimir Putin negocierea unor acorduri de dezarmare şi măsuri de sporire a încrederii în diferite foruri internaţionale, precum OSCE, Consiliul NATO-Rusia sau Dialogul asupra Stabilităţii Strategice SUA-Rusia.
Washingtonul mai subliniază în răspunsul transmis Moscovei că ''poziţia guvernului SUA este că se vor putea obţine progrese în aceste chestiuni (dezarmare şi măsuri de sporire a încrederii) numai într-un climat de dezescaladare a acţiunilor ameninţătoare ale Rusiei către Ucraina'', solicitând Rusiei să-şi retragă trupele de la graniţa ucraineană.
Cât despre o eventuală nouă extindere a NATO, în documente este menţionat că Washingtonul ''continuă să sprijine ferm politica uşilor deschise a NATO''.
Kremlinul a refuzat să comenteze apariţia acestor documente. ''Noi nu am publicat nimic şi nu doresc să comentez'', a declarat la conferinţa cotidiană de presă purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Acesta le-a sugerat jurnaliştilor să ceară din partea cotidianul El Pais sau autorităţilor spaniole explicaţii despre modul cum au fost obţinute.
Moscova a transmis în decembrie Washingtonului o serie de propuneri privind arhitectura de securitate europeană, cerând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, cu accent asupra Ucrainei, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi retragerea trupelor NATO din ţările Europei de Est care au aderat la această alianţă începând din 1997.
Era deja cunoscut că, în cursul discuţiilor avute cu Rusia asupra acestor propuneri şi în răspunsurile scrise transmise Moscovei, Statele Unite au respins aceste cereri, evocând în schimb posibile măsuri de sporire a încrederii, precum inspectarea de către Rusia a scuturilor antirachetă amplasate de SUA în Polonia şi România.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că este ''clar că preocupările de principiu ale Rusiei au fost ignorate'' de către SUA şi NATO. El a reafirmat în acest context că, din punctul de vedere al Moscovei, lansatoarele anti-rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu